31.5 C
Бургас
неделя, юли 21, 2024

Днес е… 5 Април

 

ДисниИ принцът и принцесата заживели щастливо до края на дните си. Да бе! Днес май хората са по-склонни да вярват, че принцът завел принцесата на меден месец на Великденските острови, след което и купил къща край френската Ривиера, а 5 до 12 години по-късно я сменил с по-млада. Но ние не сме толкова цинични. Още повече, че голяма част от вълшебните приказки, с които сме израснали са се родили от истински истории. Да вземем за пример Покахонтас. Това е реална личност, живяла през 17 век в индианско племе, което населявало днешна Вирджиния. Когато колонизаторите се „наместили“ по тези земи, принцесата на коренните американци наистина се срещнала с пленника Джон Смит и вероятно е спасила живота му. Интересното е, че тя не се жени за него, каквото и да ни обясняват филмите и книгите. Тя приема християнското име Ребека и се жени за тютюневия плантатор Джон Ролф на, забележете, 5 Април 1614 г и дори му ражда син. С две думи, превръща се в дама в Английското общество. Покахонтас умира няколко години по-късно, незнайно от какво, но оставя след себе си родословно дърво, което включва Нанси Рейгън (първа дама на САЩ), както и астрономът Пърсивал Лоуъл.

Великденски острови

 

Дисни не ви разказа за това, нали…

Като заговорихме за медени месеци на Великденските острови, трябва да споменем, че те са открити от Джейкъб Рогавийн (или както там се произнася на родния му датски) съвсем случайно. Името си дължат на това, че мореплавателят ги открива именно на 5 Април 1722, което се падало Великден. Така де, вместо да им мъдри сложно име… Днес те са интересна дестинация заради богатото културното наследство. Защо не за перфектен меден месец? Или просто за екзотична разходка!

 

Розетния камъкПък що се отнася до културното наследство, световното такова, или по-точно голяма част от него, е подредено прилежно зад вратите на Британския музей в Лондон. Той е основан от колекциите на сър Ханс Слоун през 1753 г на, о, каква изненада, 5 Април. За тези, които не са го посещавали ще кажем само, че си заслужава самолетният билет до Англия, ако ще само заради този музей. Входът е безплатен, а вътре могат да се видят парченца културна история от всички епохи и империи. Като например част от Розетския камък, който дешифрира египетските йероглифи, или пък древногръцки склуптури на грации и парчета амфитеатри. Да ви кажем, освен, лек път, а…?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии