28.1 C
Бургас
понеделник, юли 12, 2021

Атанасовско езеро кани гости на 35-тия си рожден ден

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас организират специален празник по случай 35-тия рожден ден на резерват Атанасовско езеро.

Всички желаещи са поканени да се включат в празника „Птици, плетеници и хамаци“ активно като се присъединят с велосипед, ролери, тротинетки в 17.30 от Охлюва (до Казиното) или пристигнат директно в 18.00 пред Укритието за наблюдение на птици (изхода на Бургас до бензиностанция Лукойл).

Какво ще празнуваме?

Резерват Атанасовско езеро е обявен на 12 август 1980 г., за да опазва птичите обитатели на соленото езеро. Днес, 35 години по-късно този специален ден ще бъде отбелязан съвместно от стопанина на резервата – РИОСВ Бургас и неправителствената организация, която в момента изпълнява голям консервационен проект за езерото – БФБ.

DSCN8716

Защо да празнуваме?

Защото Атанасовско езеро е място с национално и европейско значение, където се срещат 333 вида птици от всички 420 в България и гнездят над 120 вида, голяма част от които са защитени и включени в Червената книга. Тук е една от малкото запазени лагуни у нас, в която живее голямо разнообразие от видове – безгръбначни, риби, растения.

DSC00349

Как ще празнуваме?

Активно – всеки, който има желание и интерес може да участва в работилница за плетене с ракита. Местният майстор Станко Киров от гр. Българово ще ни научи как се плете, за да може впоследствие да изработим паравани по Пътеката на саблеклюна и да ограничим безпокойството на птиците от бъдещите посетители.

Пасивно – с наблюдения на птици или на хамаци в релакс зоната между дърветата пред Укритието.

Като на рожден ден не може без торта, така че ви остава само едно – да се включите в празника и да уважите „рожденика“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
68последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии