23.2 C
Бургас
сряда, юни 19, 2024

Да спиш в самолета – достъпен лукс или трик за печелене на пари?

Обликът на пандемията промени представата за икономично пътуване.

Вятърът на промяната

Неотдавна беше времето, когато самолетите се пукаха по шевовете, транспортирайки от 300 пътници и нагоре от точка А до точка Б. „Класата на стадото“, както шеговито я наричат пасажерите, решително преобладаваше като контингент при всеки полет. По онова време в самолета нямаше къде и игла да хвърлиш докато се оглеждаш над морето от глави.

През 2020г не само, че авиолиниите се видяха принудени да ограничават капацитета на пасажерите в кабината, но и трябваше да прибягват до хитри маркетингови трикове за да уверят недоверчивия турист, че филтрите за въздух имат свръх-надеждна пропускливост, че протоколите за чистота и безопасност се следят до оптимален стандарт, че всичко се прави в името на това пътуването да се рестартира по безопасен и практичен начин.

Не, че желаещи за пътуване няма. Изследване на потребителското мнение в Канада неотдавна показа, че домакинствата в западните държави държат значителни количества средства в неизразходван запас. Това означава огромна покупателна сила, която само чака възможност да се отприщи и да залее света.

Пътуването няма да бъде същото, признаците са ясни – светът изпитва в твърде дълъг и болезнен аспект ограниченията на свободното придвижване на хора. предмет на драконови карантини и изисквания за изследвания. Допустимите граници на поносимост се преливат в склонността да простиш ограниченията в името на общественото здраве. Кое надделява над другото е все още трудно да се определи.

И като говорим за здраве, авиопревозвачите все по-често обръщат поглед към възможността да осигурят по-комфортно и безопасно пътуване на най-широката маса от пасажери – икономичната.  Тук няма да говорим за определена категория пътническа класа, която повечето авиолинии са внедрили в асортимента си – премиум икономичната. Днес ще ви запознаем с една напълно нова концепция, известна като „бизнес класата на бедняка“.

На широко в икономична класа

Пионер в новия формат, за което данни има още отпреди коронавирус-пандемията, са новозеландските авиолинии, които имаха разкритa система за спане на борда в икономична класа, която еволюира в нов дизайн от 2021г. Skycouch (небесен диван, бел.пр) позволява на пътниците в икономична класа да трансформират седалките при излитане. Пасажерите могат да се разположат удобно, да се излегнaт и да поспят, като мястото може да се сподели ако пътувате с деца или с партньора си. Това е възможно благодарение на специални подложки, които се вдигат на две нива – наполовина, за опора за краката, или напълно – при което се образува широк диван. Предимството на Skycouch e, че не споделяте редицата седалки с никой друг, без значение за колко човека я резервирате. Тази опция е подходяща както за соло-пасажери, така и за млади семейства, като може да се експериментира с конфигурацията и да се добавят допълнителни места.  Цената й е на цената на обикновен самолетен билет за пътуване и зависи от индекса на търсене и наличността и подлежи на промяна. В зависимост от маршрута, цената на Skycouch варира от $300 до $800 допълнително. Но ако двама души решат да обновят билетите си до по-високата категория Skycouch, би им струвало много по-малко, отколкото ако купят трета седалка.  

Skycouch конфигурация. Снимка: Flight Centre
Примери за конфигурация Skycouch. Снимка: Аir New Zealand

Тази конфигурация добива ново измерение с новия продукт предназначен за икономична класа, наречен Skynest (небесно гнездо – бел.пр) – колекция от капсули за спане. Концепцията очаква патент за проекта, който предвижда шест равни повърхности за спане в пълна дължина с размери 200см х 58см (79х23 инча), ще включва възглавница в оптимален размер, чаршафи и одеало, тапи за уши, а за неприкосновеността на личното пространство ще бъдат инсталирани завеси. Капсулите за сън ще бъдат оборудвани с подходящо нощно осветление, лампи за четене, портове за USB и вентилационни отвори.  Ексклузивният проект се очаква да стартира през 2021г и най-вероятно ще бъде изпробван на полети на дълго разстояние, които отнемат до 17,5ч в едната посока – като маршрута Оклънд – Ню Йорк например.

Skynest se oчаква да излезе на пазара през 2021. Снимка: Air New Zealand
В Skynest на разположение на пътниците ще има нощни лампи, лампи за четене, USB портове и отвори за вентилация. Снимка: Air New Zealand
Разположението на капсулите за спане ще варира според конфигурацията на самолета. Снимка: Air New Zealand
Пилотният проект на Новозеландските авиолинии Skynest ще промени концепцията за полет в икономична класа в световен мащаб. Снимка: Air New Zealand

Друга авиолиния, но този път в Европа, плътно следва стъпките на новозеладските си колеги по пътя на полетния комфорт за икономична класа.

Възможността да се излегнеш по цяла дължина по време на полет е мечта за всеки пътник. Именно точно заради това, а не по причини от социално-дистанциран характер, Луфтханза стартира тази нова концепция.

Луфтханза изпробва този проект отново по линия на полет на дълго разстояние, по маршрут Франкфурт – Сао Пауло. На пътниците в икономична класа на борда на самолет с определен брой незаети места, по време на регистрация им бе предоставена възможността да закупят на цена от €220-€260 три или четири прилежащи седалки на един ред (в зависимост от това дали Редът за Спане се намира до прозореца или в средата на кабината).

При закупуване на Ред за Спане от Луфтханза, пътниците получават бонус екстри за по-удобно пътуване по време на дълъг полет. Снимка: Lufthansa

Закупувайки тези допълнителни седалки, пътниците получават комплект за спане от бизнес класата, който съдържа възглавници, чаршафи, матрак и завивка, както и приоритетно качване в самолета с останалите пътници от премиум класите.

А сега отправяме поглед на югоизток, към топлите пясъци на Обединените Арабски Емирства, където националният превозвач на Емирство Дубай – Emirates – въведе подобна концепция ексклузивно от м.Март 2021г.

Пътниците, които летят с икономична класа с Emirates, вече могат да се насладят на още повече лично пространство, като закупят до три празни съседни места в своя полет.

Концепцията дава възможност на пътниците с налична резервация да закупят прилежащите до своето места за по-голям комфорт и чувство за сигурност при пътуване. Снимка: Emirates

Клиентите няма да могат да резервират предварително празните места, тъй като те зависят от наличността по време на регистрация.  Празни места ще се предлагат за закупуване само на гишето за регистрация на летището преди излитане на полета и офертата важи както за полети на кратко, така и за полети на дълго разстояние.

Цената за тези места варира от Dh200 до Dh600 ($55 до $165) на празно място, плюс приложимите данъци в зависимост от полетния сектор. Потенциалната клиентела на тази концепция включва двойки, родители, пътуващи с бебета в скута, и тези, които искат да бъдат социално отдалечени, докато пътуват по време на пандемията.

Kъм настоящия момент на публикуване на статията, Еmirates не предлага екстри към закупуването на седалките както колегите си от Луфтхаза, и дори закупуването на максималният възможен брой седалки в най-високата ценова категория ($165) за полет на дълго разстояние не включва комплект за сън от бизнес класата. Пътниците се възползват от наличните възглавници и одеала, които се намират в икономична класа и не получават предимство при регистрация и качване в самолета. Тази политика е възможно да се промени в близко бъдеще, но за момента становището на авиолинията остава такова, каквото е.

Имайки предвид, че през цялата изминала 2020г самолетите като цяло кръстосваха надлъж и нашир света полупразни, концепцията за седалки и редове за спане изглежда особено примамлива както за пътника, така и за авиолиниите, които виждат в проекта възможност да монетизират тази малка екстра.

А вие какво мислите за тази концепция? Бихте ли пътували в самолет по този начин? Ще се радваме да споделите вашето мнение!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии