22.1 C
Бургас
неделя, юни 23, 2024

Звездното аутокю, пардон… ай кю!

Дойде ред, другарю зрител, да разчоплим друга болна за съвременното общество тема и това е нивото на интелигентност сред популярните личности в света. Понеже в предишния си материал за професиите на звездите преди да блеснат на небосклона, авторът зачекна въпроса, сега май му е времето да го разгадаем до дупка… както винаги правим.

IQЩе започнем с един не намек, ами направо „твърдък“, че от тях се очаква доста повече в сравнение с нас, простосмъртните люде, които си позволяваме безобразието да ходим до тоалетна. Всички те са постигнали много в една или друга сфера, но нека видим дали това се е случило благодарение на акъла им или пък на нещо друго.

За да добиете по-ясна представа за изискванията и критериите на IQ-теста, ще ви разясня, че той зависи от много фактори и хич не е джаста-праста работа. На първо място са важни годините на „опитното зайче“, след това полът, а редица психо-социологически изследвания сочат, че дори общественият статут на личността и неговите собствени гени, а и тези на родителите му, влияят в голяма степен на резултата. Счита се, че средно умен е човек, изкярил 100-тина точки. Всъщност, ето ви цялата таблица с точките и съответните им характеристики, за да ви звънне звънчето по-ясно.

Над 140: Гениална интелигентност – абсолютната характеристика за творчески способности, определя директивите за учене за останалите (0.2%)

До 140: Изключително висока интелигентност – изключителна характеристика за творчески дейности, отлични ръководни лица или специалисти (2.8%)

До 130: Високо над средната интелигентност – със способност лесно да завърши висше образование, може да постигне изключителни резултати в областта на творчеството или на управлението (6%)

До 120: Над средната интелигентност – със способност да завърши висше образование; с правилна работна етика може да получи много добра длъжност (12%)

До 110: Висока средна интелигентност – със способност да завърши висше образование с известни трудности. С последователност и големи усилия човек на това ниво може да да достигне социалното положение на лицата от предишната категория (25%)

До 100: Средна интелигентност – със способност да премине изпити за завършено образование, извършване на средно ниво на труд (25%)

До 90: Малко под средната интелигентност – със способност да завърши основно образование и да извършва добре физически труд (10%)

До 80: Гранична линия на ниската интелигентност – със способност да завърши основно образование с известни трудности, успешни в специалните училища (10%)

До 70: Умствено недоразвити, ниска интелигентност – ако той/тя е под добро ръководство, може да завърши специално училище (6.8%)

До 50: Идиотизъм, средно ниво на ниската интелигентност – ненаучителни, но със способност за създаване на навици за самодостатъчност (2%)

До 20: Олигофрения, изключително ниска интелигентност – ненаучителни и неприучителни (0.2%)

На последния затворил вратата имам да кажа само две думички – лошо, лошо…

Но що се отнася до известните хора, ето и техните постижения. Започваме с небезизвестния ни симпатяга Адолф Хитлер, който постигнал резултат от 141 точки на теста за интелигентност. Браво, бе, Хитлерчо, да ти се неначуди човек…

За Айнщайн всички знаем, че е бил мозъкът на 20-ти век и точките от неговия IQ-тест напълно го доказват – наш Алберт изкарал цели 160! С 20 т. над него е американският поет и писател Алекзандър Поуп – тоест 180. Арнито Шварценегер (на късмет или не) демонстрирал познания за 135 т. Бенджамин Франклин, доказал се като велик стратег, практик и политик, също като Айнщайн стигнал до високите в таблицата 160 т. До него се нарежда и Бил Гейтс, дето измислил мишката или пък гумената клавиатура, не помня вече кое, със също толкова. Друг американски президент – Клинтън изнемогвал „само“ до 137 т., което да не бъдем нагли, също си е добро постижение.

iqФренският математик Блез Паскал (за когото всички сме слушали до безкрай от вманиачените ни госпожи по физика и алгебра) е имал 195 т.! Направо немислимо за някой наш съвременник! Микеланджело пък му диша във врата с „едва“ 185 т. Дарвин пък диша в неговия врат с някакви си 165, затова пък на Дикенс могат да му дишат прахта с неговите 180 т. С 5 т. отгоре го води Галилео Галилей, произхождащ от Ботуша. Джордж У. Буш направо засрамил поколението с неговите скромни 125 т. Вашингтон направо да се скрие някъде със своите 118 т. Затова пък шведският актьор Долф Лундгрен има 160 т. също като Айнщайн. Датският писател Х. К. Андерсен теглил чертата на 145, а 5 точки надолу е американският политик Хилари Клинтън. Нютън си е направо своеобразен гений (не знаехте, преди да ви го кажа, нали?), понеже е изкарал невъзможните 190 т. Джоди Фостър освен като актриса, се изявява и като продуцент, че и сценарист, че и режисьор, а не на последно място и като гений със своите 132 т. Един е Бах и той умря. Много тъжно за това, но нека му отдадем почит като споменем, че немският композитор е имал 165 т. на теста. Браво, Бах, браво!

Направо извънземен е бил Гьоте с тези 210 т., дето измъдрил на изпита. Как го правиш, бре момко?! Джон Кенеди имал само 117 т. и изобщо американските президенти нещо се излагат откъм резултати. iqИ за да ги засрами още повече на фона се явява Леонардо, но не Ди Каприо, а Да Винчи и сега затаете дъх – 220 т., уважаеми читатели! Не е ли бил гений от класа, а? Наполеон изостава далеч в класацията със 145 т., Бетовен обаче отсрамва положението със 165. Наша леля Донка, позната още и като Мадона има 140 т… абе като за певица става. Никол Кидман е със 132 т., а и тя като за актриса се е представила подобаващо. Платон е затвърдил статуса си на умник със 170 т. Шакира и тя като Мадона има 140, ама ще има да вземат от Шарън Стоун, заради нейните 154 т. Нея пък я задминава Моцарт със 165. Сякаш най-отзад до момента застава Мохамед Али – 78 т. Лошо, Али, много лошо…

Стив Мартин успял да се добере до 142 т. Ако не знаете коя е Азиа Карера (Ейжа Карера a.k.a. Asia Carrera), то проверете в Гугъл, защото тук няма да ви казваме, а само ще ви намекнем, че е била в порно-индустрията и лелката стигнала до заветните 156 т. Умничка, а?

Авторът реши да се впусне в надпреварата със своите точки, но те не са актуални, тъй като тестът е бил полаган преди повече от 6 години. Резултатите тогава отчетоха 132 т. Колкото – толкова. А вие, скъпи читатели, ще споделите ли с нас своето ниво на интелигентност?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии