2.1 C
Бургас
неделя, декември 10, 2023

Български авиопревозвач GullivAir разкрива директни полети до САЩ

Българската стартъп-авиокомпания GullivAir получи тази седмица разрешение да лети по редовни и чартърни полети до САЩ от Министерството на транспорта на САЩ. Документите от министерството посочват, че превозвачът възнамерява да извършва три седмични полета от столицата София,  до летището JFK в Ню Йорк. Авиокомпанията вече разполага с два самолета Airbus A330, които е придобила с точно тази цел, а следващият месец дори ще придобие трети.

GullivAir получи първия си самолет през лятото на 2020г, а тази година се очаква и трети самолет.

GullivAir вече може да лети до САЩ

От вторник, 2 март т.г, GullivAir е притежател на официално разрешение за въздушен превоз от  Министерството на транспорта на САЩ. Това означава, че GullivAir вече е упълномощен да изпълнява редовни и чартърни полети, превозващи пътници, стоки и поща между Съединените щати и Европейския съюз.

Издаването на разрешение от Министерството на Транспорта на САЩ е целта на GullivAir от момента на създаване на авиокомпанията. Първият закупен самолет в инвентара на GullivAir през юли 2020 г. е Airbus A330, регистриран като LZ-ONE. GullivAir винаги е имал намерение именно с този самолет да лети до Северна Америка. Българската авиокомпания е закупила и втори самолет A330, доставен миналия месец (февруари), с който планира да лети до САЩ.

Авиокомпанията вече е изпълнила един чартърен полет от България до Насау. Следващия месец GullivAir ще получи третия си самолет A330.

От София до Ню Йорк

GullivAir планира да стартира три седмични полета между столицата на България София и летището JKF в Ню Йорк. Понастоящем никоя авиокомпания не обслужва този маршрут, а пътниците, желаещи да пътуват между летищата SOF и JFK разполагат с разнообразни опции за трансфер, за да стигнат до там, което допълнително утежнява маршрута с прекачвания.

LOT Полски Авиолини лети между София и JFK през своя център във Варшава, Turkish Airlines предлага полети през Истанбул, а Lufthansa предлага връзки през Франкфурт. Българският национален превозвач – авиокомпания Bulgaria Air – свързва София с Ню Йорк чрез своите партньори за споделяне на кодове, KLM и Air France, с връзка Париж CDG и Амстердам.

Въпреки широката гама от налични връзки, GullivAir планира да се възползва от пазара България – Северна Америка, като предлага директни полети до там, каквито иначе от България в момента няма. В посока развиване на тази услуга SOF-JFK, GullivAir ще развие захранваща мрежа извън София. Авиокомпанията наскоро закупи самолети ATR 72-600, които ще се използват за целта.

Първият самолет A330 на GullivAir беше самолет на KLM

Първият Airbus A330, LZ-ONE на GullivAir, е на 13 години. Той е доставен на KLM през 2007 г., след което е бил отдаден на две лизингови компании. Едната от тях го е предоставяла под наем на Shaheen Air –  пакистанска авиокомпания, под регистрация 2-PAOH, където е бил до 2018 г. След това самолетът е бил паркиран в Калифорния, САЩ, докато не стана част от въздушната флота на GullivAir.

Кога мислите, че GullivAir може да стартира полети от България до САЩ? Смятате ли, че те ще бъдат успешни? Кажете ни какво мислите в коментарите по-долу.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии