17.1 C
Бургас
петък, септември 22, 2023

Английският химн е… френски?

Възхищавам се от англичаните, от Великобритания, от този „Мъглив албион”, наследник на митичното кралство на Артур. Това е държавата, която съчетава умело традициите с новаторството; запазва своята самобитност и национална идентичност; цивилизова. Английският е приет за официален език в почти целия свят.

Кой от нас не е слушал мелодията на ХИМНА  на Англия, най-малкото по футболни мачове…?

Като фен на Историята се разрових в нета и попаднах на следния линк http://www.youtube.com/watch?v=_WReF2vUC_c  със заглавие :

♫ God Save – 1686 – 1745 – 1795 – 1830 ♪

Оказва се, че песента на английския химн произхожда от Франция по времето на крал Анри IV, след което придобива съвременното си звучене по времето на Краля „Слънце” – Луи XIV през 1686 г.. След това се озовава в Англия при крал Джордж III (тъй като родствените връзки и на двата двора са добре преплетени през вековете) и става Химн. Оказва се, че освен английския език, в който са проникнали много френски думи още през X-XIII век; лъвовете върху герба и лилиите също са донесени от Плантадженетите (английско-френска династия) и от Изабел Френска през XIV век.

Впоследствие тази величествена мелодия става и имперски химн на Русия от 1830 г., по времето на император Николай I, до 1918 г., когато е заменен с болшевишкия химн.

И все пак Англия може „да попива” всичко, но остава самобитна, здрава нация с манталитет, който й позволява да управлява света повече от век.

   Ето все пак трите версии на този химн:

Френската: http://www.youtube.com/watch?v=8FaEqFFAKRA

Английската : http://www.youtube.com/watch?v=tN9EC3Gy6Nk

Руската : http://www.youtube.com/watch?v=emNUP3EMu98&;feature=related

 И само в Англия понастоящем се пее тази прекрасна песен: Боже, пази Кралицата!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии