17.6 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Днес е… 29 Април

Вероятно си отпивате от неделното кафе у дома или сте се отдали на заслужена почивка някъде извън града, възползвайки се от многото  почивни дни. За вас това едва ли е сериозен празник, но за една много популярна семейна двойка днес е годишнината от Кралската им сватба – Уилям и Кейт. Може би помните истерията около бракосъчетанието, която притегли хиляди хора под небето в очакване на първата им целувка на балкончено на Бъкингамския дворец. Е, те вече са поуталожили вълненията и се нслаждават на спокоен съпружески живот – готвят си (както няколко пъти са подчертавали в интервюта), работят и от време на време дават материал за новините – я с някоя кралска проява, я с изявление, че Кейт съвсем не е бременна и не бърза да ражда деца. Е, честита да им е годишнината, която, както споделиха, че ще отбележат спокойно, у дома, самички. 

 

Ден на танца

Но, освен в Англия, празниците изобилстват по света. Много символично и дори романтично е, че днес е Денят на град Верона – градът на Жулиета. Освен това, е и Международен ден на танца. Вторият празник се отбелязва на рождената дата на Жан-Жорж Новер – създателят на модерния балет. Денят се отбелязва като ден на единството, антирасизма и братството между народите, които, макар да говорят различни езици, се разбират прекрасно на езика на танца. Ето ви начин да разнообразите неделята си – пускайте музиката и нека бъде фестивал.

 

Елисавета Багряна

На тази дата са родени режисьорката Васа Ганчева, Мишел Пфайпфър, тенисистът Андре Агаси Ума Търман и Давид Бел (създателят на паркура). Но най-вече искаме да ви напомним, че на 29 Април е родена Вечната и Святата Елисавета Багряна – една от най-обичаните, най-силните и смели поетеси в България. Нейните стихове живеят у всяка една жена, дори да не е прочела нито едно от тях. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии