11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

7-те най-скъпи съставки

юбари

1. Най-скъпият плод – Пъпешът „Юбари“

Юбари сред пъпешите е както говеждото Кобе. Японският град се прочу с невероятно вкусните си пъпеши, които са кръстоска между два сорта. Гурме почитателите плащат мило и драго за пъпешите с яркооранжева сърцевина, известни като Юбари Кинг. Освен сочни и сладки, те радват и окото с красивите си пропорции. Обикновено се продават в комплект от по два съвпадащи до съвършенство броя и са високо ценен подарък, който би впечатлил всеки. В Япония отбраните двойки пъпеши се разиграват на търг за суми, надхвърлящи $20 000, но по принцип по магазините могат да се намерят за $50-100. Най-високата цена, давана досега, е $22 872.

 

бял трюфел

 2. Най-скъпата „гъба“ – Белият трюфел
Белите трюфели се откриват изключително трудно, само в северните гори на Италия и то между месеците септември и декември. Никой досега не е успял да ги култивира и затова снабдяването е изключително лимитирано. Единственият начин да се сдобиете с тях е сред естествената им среда, с помощта на специално тренирани за целта кучета и прасета. Цената на белите трюфели варира между $7 и $11 за грам.

 


лястовиче гнездо3. Най-скъпият птичи продукт – Лястовиче гнездо

Лястовичите гнезда са изградени от слюнката на птичките и основна съставка на така популярната японска супа, носеща същото име. Разбира се не става въпрос за обикновени лястовици, като нашите си – българските. Специалните лястовички обитават пещерите в Югоизточна Азия, включително Индонезия и Малайзия, откъдето става и събирането на техните гнезда. Цената им е около $2 на грам или около $20 за брой. Цената им е толкова висока, тъй като отнема повече от 2 месеца на мъжката лястовица да изгради едно гнездо, а в годината не повече от три.

 


балсамов оцет4. Най-скъпото от килера – Балсамов оцет

Традиционният балсамов оцет се произвежда от късната реколта на бялото грозде сорт Требиано. След като се свари и сгъсти до необходимото, оцетът се затваря в бъчви, които се покриват с платнища. Тяхната цел е да попиват изпаряващата се с времето вода, докато течността стане гъста, сладка и тъмна. Истинският балсамов оцет се произвежда само в две италиански провинции – Модена и Реджо Емилиа, като всяка от тях разполага със специален консорциум от експерти, който одобрява оцета преди пускането му на пазара в оригиналните 100-милилитрови бутилки. Шишенцето с Балсамико традиционале се продава за около $200. А вие си мислите, че виното е скъпо.. Цената е висока, тъй като за качествен продукт, оцетът трябва да отлежи поне 12 години.

 

 

5. Най-скъпото кафе – Копи Лувак
Сещате ли се за какво става въпрос? Преди няколко години скъпоценното кафе нашумя и у нас, като се предлагаше само в 2 заведения в страната – в Бургас и София. 

Копи Лувак Кафените зърна се събират, след като са преминали през отделителната система на някоя нещастна цибетка (животинка, подобна на котка). Стомашните сокове и ензими спомагат за ферментацията на зърната, което прави кафето по-меко и по-малко горчиво. Диви цибетки се срещат предимно в Азия и Африка, макар че много тайландски, филипински и индонезийски производители ги хващат и изкуствено ги тъпчат с кафените зърна (сега разбирате защо са нещастни). Естествено така не се получава качествен продукт. Подобно на прасетата и кокошките, и цибетките трябва да са щастливи. По-важното е, че дивите животинки подбират само най-добрите кафени зърна, а не нагъват на поразия. Килограм от кафето Копи Лувак се продава средно за $1000. Казват, че е с мек карамелен аромат и висока плътност, а същевременно притежава характерния дъх на земя и джунгла… и котешки.. така де, разбрахте какво имам предвид.

 


хамон иберико6. Най-скъпото месо – Хамон Иберико де Белота

Колкото и сложно да ви звучи Хамон Иберико де Белота, чисто и просто става въпрос за шунка. Естествено не от какво да е прасе. Породата Пата негра се отглежда (забележете отново) в свободни ферми в дъбовите гори на Южна Франция. Самата порода е резултат от дълъг процес на естествено приспособяване и селекция, който тръгва от опитомяването й преди няколко хилядолетия. Прасетата са подложени на диета, богата на жълъди, диви гъби, билки и треви. Така месцето остава крехко и с ниско съдържание на мазнини. Приготвянето на шунката отнема минимум 2 години, преди да стигне до пазара. 7-8-килограмов свински бут Хамон Иберико можете да си закупите за скромната сума от $1300. Да ви е.. сладко!шафран7. Най-скъпата подправка – Шафран

Шафранът се извлича от вид минзухар, който расте най-често в Средиземноморието и Близкия Изток. Неговите стръкове се оценят по качество от разположената в Швейцария Международна организация по стандартизация (ISO), която определя продукта по скала от 0 до 250, въз основа на неговия цвят, аромат и вкус. Шафранът струва между $10 и $15 за грам, като най-качественият достига и до $30.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии