5.1 C
Бургас
понеделник, декември 11, 2023

Стационарната бомба Белене

Проектът АЕЦ „Белене” датира от 1981 г. Някъде от това време из архивите се намира изказ на другаря Тодор Живков, който твърди, че „Белене не ни е необходим”. Сегашният премиер Бойко Борисов, който за 24 часа се превърна от Бойко Тиквата в г-н Борисов, в началото на мандата си, търсеше отговорност за неосъществяването на проекта у БСП и тройната коалиция. Те го пратиха към Тато, който бил започнал, нали… И ето, около 32 години по-късно, най-скъпият гьол на планетата земя, отново е на дневен ред.

Правителството на ГЕРБ непоследователно строеше атомната централа „на всяка цена”, а после казваше, че била неизгодна, докато в промеждутъците Цецка Цачева – юрист и председател на 41-вото народно събрание – лобираше по обслужващите правителството медии, колко много работни места ще открие и хората единодушно надигаха глас „Искаме, Искаме”. Малко по-късно във времето проектът беше замразен и презамразен, като руската Атомстройекспорт поиска неустойка в размер на няколко милиона, а консултантът по сделката, британската HSBC, все още (вече втора година) не е готов с двумилионния си анализ.

В момента американската офшорка „Глобал Пауър Консорциум”, в която участие имат около 9 публични фирми, иска проекта, въпреки че няма абсолютно никакъв опит в ядрената енергетика. Основният инвеститор е „Куантум груп”, който заявява: „Ние взимаме един проект, развиваме ме го и след това продаваме основния дял”… занимава се сериозно с него и като нищо може да продаде основния дял на Атомстройекспорт или друга обвързана с Росатом компания. Всички пътища водят към Русия, твърдят от опозицията.

Интересното обаче е, че когато имаше 51% държавно участие, Борисов намери проекта за неизгоден, а когато е 100% частен, проектът е идеален. Без това Булгар Табак, БТК, а скоро и БДЖ са вече в частния сектор. И все пак, за да се задвижи проектът, първо парламентът трябва да даде мандат за преговори. НЕК избърза да пусне обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изготви оценка на пасивите и активите на проекта, което може да отнеме месец, два, три… Не бива да се учудваме, ако внуците ни следят темата с (без)интерес.

Въпреки всичко изглежда, че вълкът вече е пуснат в кошарата, а на българската пост-мортем публика й се поднася информация пост-фактум. Да припомним, че по комунистическо Белене беше концлагер, в който се изпращаха „непослушните” граждани, най-често от други послушни такива, чрез доноси и други средства за информиране на режима. Малко са хората излезли оттам живи, а някои от излезлите често са се самоубивали.

На прага на трета световна война, когато Нетаняху обръща света срещу Иран, за които се твърди, че по това време догодина ще имат ядрено оръжие, ние се мъчим да си построим стационарна атомна бомба, с локация в единствената сериозна земетръсна зона в България. Не става ясно какво се случва с новия реактор, готов за Белене и платен от България, който уж щеше да се монтира като 7-ми в Козлодуй до 2022 г. Ясно е само, че първият реактор за Белене, с който сме набори, малко след като руснаците си го взеха от т.нар. гьол, го пуснаха в експлоатация на територията на Русия. Там на почит е популярното твърдение, че старата техника, била тя и ядрена, не се разваляла, въпреки че повечето руски машини са във състояние на вечен ремонт, а едно от условията България да стане член на ЕС беше именно да се закрият първите четири руски реактора на АЕЦ Козлодуй (който се източваше с години по порочни схеми за подменяне на гориво и прочие).

Ще следим с интерес последния покрайизборен нонсенс и не забравяйте да гласувате с празна бюлетина, защото няма за кого…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии