24.9 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Прозяваш ли се сутрин?

НедоспиванеВсъщност, сигурни сме, че се прозяваш, но дали в рамките на нормалното? Естествено е, когато прекъснем цикъла на съня да се чувстваме уморени и да ни се спи. Особено когато ставаме рано за работа. Но понякога се усещаме как до обяд сме сънливи и така се прозяваме, че можем да „глътнем“ целия офис. Започваме да си обясняваме отпадналостта с Пролетна/Лятна/Есенна/Зимна умора, тъпчем се с таблетки – витамини, но въпреки това трудно се концентрираме. Ако сме прекалено сънливи и разсеяни сутрин това може да се дължи на ред причини и не трябва да приемаме за нормална умората, която ни залива още преди да сме изпили кафето си. Дори да спиш по „задължителните“ 8 часа, това не те спасява от възможността сънят ти да е бил непълноценен или пък да чувстваш отпадналост, дори без причина. 

 

ПрозявкаЖивотът ми напълно се промени след статия в медицинско списание. И понеже съм услужлива, ще разпространя прочетеното. „Снуузването“ е любима практика на огромна част от човечеството. Тези 5 минутки дрямка след първото (или 187-мото) иззвъняване на алармата. Но всъщност тялото ти не е съгласно. Защото прекъснеш ли веднъж сънния цикъл той започва отначало. И ако ти мислиш, че си „доспиваш“, то мозъкът ти решава, че не си му дал необходимото време за почивка. След 5 минути новият цикъл не е завършен и съответно чувстваш по-силна умора и те обзема сънливост. Затова ставай веднага след първото иззвъняване на часовника.

 

Но важно е и да подбереш звука, който те събужда. Днес повечето хора се будят с алармата на телефона си. И съответно избират шумни мелодии, които бързо да ги извадят от прегръдките на Морфей. Но това натрупва стрес у блажено спящите. Замени хард рок mp3-ката или камбаненото дрънчене с нещо по-спокойно и приятно за слушане – песен или природни звуци. Така ще се събудиш постепенно, излъгвайки тялото си, че това става по естествен начин. И ще избегнеш стреса още с отварянето на очите сутрин. 

 

Пълноценен сънТрябва да се замислиш и над интериора, обстановката и температурата в спалнята. През лятото, когато нощите са горещи, сънят ти е неспокоен и непълноценен – почивката недостатъчна. Ако пък надуваш климатика, те очаква схващане, сутрешна хрема, болно гърло… В горещите месеци си осигури естествена прохлада, но никога не заспивай на включен климатик или вентилатор, който да духа право към леглото. Най-добре охлади стаята предварително или разтвори прозорците, така че да се получи течение. През зимата отново избягвай високата температура през нощта и настройвай отоплението на не повече от 25-27 градуса. Що се отнася до обзавеждането – не претрупвай спалнята си с излишни вещи и избирай пастелни цветове, които успокояват. Осигури си удобно легло и възглавница, които са също толкова важни за здрав и пълноценен сън.

 

Накрая, но не на последно място, не забравяй, че доброто хранене е ключът към здравето. Сънят също се влияе от хранителния ти режим. Строгите диети под 1200 калории дневно са изключително противопоказни за тялото ти, постановяват лекарите. Ако следиш до последната хапка, може би пропускаш някои вещества, а това чоже да повлияе на качеството на съня ти. Друг съвет от диетолозите е да не пропускаш хранене и да разнообразяваш менюто си. Богата закуска плюс 5-6 по-малки хранения през деня е идеалният вариант за поддържане на тонус. Въглехидратите съвсем не са забранени за вечеря, но трябва да бъдат балансирани и да се приемат с мярка. Старо правило гласи, че строгите диети ни лишават от вещества, които могат да се окажат незаменими за тялото ни – никога не се отказвай от определени храни напълно! Освен, разбира се, когато не е по предписание на лекар. Не забравяй и да обогатяваш менюто си с плодове и зеленчуци според сезона, за да не се налага да приемаш таблетки – GO GREEN. 

 

Е, прозяваш ли се сутрин? Опитай да промениш нещо, за да се събуждаш по-лесно и да чувстваш прилив на енергия, а не умора още от ставането. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии