24.3 C
Бургас
четвъртък, юни 13, 2024

Доброто

СтопаджияВ един свъсен, изнервен понеделник, пътувайки към работа видях край пътя автостопаджия. В студената февруарска сутрин момчето беше застанало в края на града и с вдигнатия палец се надяваше да получи ДОБРО.

 

Замислих се за смисъла на доброто; за знаците, по които се познава; за мярката, с която трябва да го раздаваме; за справедливостта и неспаведливостта около нас; за силата ни да се преборим със злото… Самият аз съм често автостопаджия по стечение на много обстоятелства, а и от неорганизираност, може би. Истинската благодарност, която изказвам от цялото си сърце на хората, които спират, ми отвори очите да видя „знаците” на това добро:

 

– Дързостта да излезеш и да поискаш помощ е подтикната от необходимост и вдигнатият палец сякаш е „знакът за добро”; 

– Ето възможност да направиш добро! – сякаш вика палецът – Не я изпускай, ако можеш!

– Смутеното лице и надеждата в погледа са също знаци на доброто;

– Милостта, която оказва шофьорът, качил стопаджията, е самото добро;

– Въздишката на премръзналия човек, който се качва – знакът за извършената добрина;

–  Благодарността, изливаща се от сърцето е наградата, на която много ще се присмеят, но… Тя е божествена!

 

Доброта

Доброто на този свят се познава така! То е възможност да се покрие едно зло, да се компенсира една несправедливост, да се изчисти един грях. Ако злото на този свят съществува, то е защото дава възможност да се върши добро, с което да се покрие. Ние усещаме много по-често, че злото е повече от доброто. Това значи, че съществуват много възможности за правене на добро, които не сме използвали още. Смисълът да вършим това е стремежът ни към щастието, онази божествена искра в нас, която ни дава усет за доброто. Само, чрез правенето на добро към ближните, ние можем да сме щастливи, защото сме на правия път за спасение на душата ни.

И когато качим автостопаджия, получвайки онова „Благодаря!”; и когато пуснем няколко монети в протегнатата просешка длан, чувайки отново онова „Благодаря!”; и когато целунем десницата за прошка, видим сълзите на „Сърдечната благодарност” ние усещаме силата на истинското добро. Това ни прави щастливи.

Няма как доброто да покрие цялото зло, защото и злото се преумножава чрез нашите грешни дела! Ето защо трябва да вършим добро винаги; да не отминаваме никоя възможност да го сторим; да не отблъскваме никоя протегната ръка; да не даваме превес на страха, отвращението, скъперничеството, егоизма и гордостта ни! В живота си ние се състезаваме сякаш, за да сме щастливи? Но какво е щастието според сърцата ни – правенето на добро и получаването на „дареното благо”. Да! Това значи „благодаря” – дарявам ти благото на изкупения грях, заради стореното добро и чрез него ти спасяваш душата си. Така си истински щастлив!

 

svlukaСв Евангелист ЛукаСлязох от автобуса и се сетих, че миналата неделя в храма, отецът четеше Евангелието:

6:31 И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях.

6:32 Понеже ако обичате само ония, които обичат вас, каква благодарност ви се пада? защото и грешниците обичат ония, които тях обичат.

6:33 И ако правите добро само на ония, които на вас правят добро, каква благодарност ви се пада? Защото и грешниците правят същото,

6:34 И ако заемате само на тия, от които се надявате да вземете, каква благодарност ви се пада? Защото и грешни на грешни заемат, за да вземат назад равното.

6:35 Но вие обичайте неприятелите си, правете добро, и заемайте, без да очаквате да приемете назад; и наградата ви ще бъде голяма, и ще бъдете чада на Всевишния; защото Той е благ към неблагодарните и злите.

6:36 Бъдете [прочее], милосърдни, както и Отец ваш е милосърден.

6:37 Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъждани; прощавайте, и ще бъдете простени;

6:38 давайте, и ще ви се дава; добра мярка, натъпкана, стърсена, препълнена ще ви дават в пазухата; защото с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмерва.

Из Светото Евангелие според Св. Евангелист Лука

 

Ето го Христос – Нашата мярка за добро! Ето го Доброто – Синът Божий! Казано е и ние го усещаме. И ще сме щастливи истински и спасени в Христа, ако го спазваме!

Дерзайте в битката със злото и не изпускайте нито един шанс да го победите с Добро!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии