8.1 C
Бургас
четвъртък, февруари 29, 2024

Как да успеем онлайн от вкъщи?

Без съмнение е, че Вашия онлайн бизнес, който управлявате от вкъщи, ще успее само тогава, когато работите здраво, предлагате добри услуги или продукти и правите клиентите си щастливи. Резултатът, който получавате е отражение на работата, която влагате.

 

Правете това, което обичате

 

За да правите това, което обичате, трябва първо да знаете каква работа точно искате. Това включва да разбирате и каква работа точно ви тика към креативността и ви мотивира да я правите. Самата идея, че правите това, което винаги те желали ще игнорира лошите коментари, които често съпровождат пътя на един развиваш се професионално човек. Например, вие обичате музиката и искате да си откриете малко звукозапистно студио в дома си и да работите от там, но приятеля ви намира повече смисъл в отварянето на заведение за бързо хранене. Трябва незабавно да решите с какво ще се занимавате, дори и да не от вкъщи.

 

Възприемайте бизнеса си като бизнес

 

Ако искате наистина вашия бизнес да бъде бизнес – организация, която генерира достатъчно доход за семейството ви, за да ви направи финансово независим – трябва да се отнасяте с него като такъв, не като хоби. Ето няколко съвета за целта:

 

–        Направете си реален офис- не просто ъгъл с бюро – обособете стая за целта;

–        Направете инвестиция в офис оборудване и консумативи: допълнителен компютър, телефон, факс (не много задължителен последно време), и всичко от което смятате, че бизнеса ви ще има нужда, за да оперира правилно;

–        Създайте маркетинг план и материали за разпространение;

–        Публикувайте офертите на вашия бизнес пред правлната аудиторията;

–        Наберете клиентска база и план за бъдещ растеж.

 

Станете експерт

 

Хората уважават тези, които знаят повече от тях. Специализирайки се в дадена област, вие влизате в ролята на доказан експерт. Или казано с други думи – самата идея, че започвате бизнес от вкъщи и трупате доволни клиенти ви изстрелва в графата експерт. Запомнете, хората търсят експерти. Вашите клиенти ще ви се доверят най-вече заради това, без да ги интересува, че вашия офис не е в лъскава града на последния етаж. Те купуват знанията ви, не мрамора по пода.

 

Взимайте толкова, колкото струват уменията ви

home-business

Независимо колко здраво и качествено работите, нужно е да прецените реално колко ще искате за услугите / продуктите си. Взимайте това, която заслужавате. Защо да го правите? Защото много хора взимат по-малко, поради това, че не осъзнават колко струва труда им. Други взимат по-малко, защото с високите цени рискуват да нямат много клиенти (все пак всеки си проучва преди да се пазарува, особено когато се отнася за нещо голямо). Трети взимат повече, защото смятат, че така изглеждат по-професионално, но реално предлагат нищо по-особено от конкуренцията си. Каквато и да е причината, ако не взимате на клиентите си сумата, която отговаря на реалността, подлагате бизнеса си на риск – било то с ниски или с високи цени.

 

Ако нямате идея колко да им искате за труда си, направете си проучване като прегледате конкурентните продукти и/или услуги. От там сами можете да прецените цените и да сформирате вече адекватни оферти. И ако искате (а вие искате) да се отличите, предлагайте нещо повече, нещо което на вас не би ви струвало много, но за клиента – би било много като стойност. Това, че работите свободно от вкъщи по нищо не ви прави по-ниско конкурентен от останалите бизнеси. Имайте го предвид това.

 

Управлявайте добре потоците пари

 

Кешът е т. нар. показател как върви дадена компания. Ако имате пари, можете да закупите нови продукти за вашите клиенти, да инвестирате в нова иновативна услуга, да платите дневните си разходи, или да разширите малко бизнеса си – реклама, персонал, техника. Ако нямате свежи пари в сметката си, бизнеса ви ще страда, както и вашите клиенти.

 

Не е достатъчно да следите паричния си поток – парите, които влизащи и излизащи от вашия бизнес – нужно е и да ги управлявате правилно. Това означава да гледате в бъдещето, да планирате, да следите разходите. Всичко това е нужно, за да можете да сте подготвен винаги.

 

Изградете солидна клиентска база

 

Изграждането на клиентска база е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни. В сърцевината на този процес се крие създаването на организация, която цени нейните клиент и прави всичко по силите си, за да задоволи нуждите на им и да ги прави щастливи. Звучи като клише, но е истина. Клиентите ви са умни – те лесно и бързо могат да преценят дали са приоритет за вас. Дори и за малко да се породи съмнение в това дали и ви пука или не за тях, те са готови да я ви сменят бързо. Бъдете винаги нащрек за това. Клиентската база се изгражда с времето, отдаденост, професионализъм и лично отношение. Влагайте по много от всичко.

 

Поискайте си препоръки

 

“От уста на уста” е може би най-евтиния и ефективен начин да докарате повече бизнес. Важно е да знаете, че препоръките са важен елемент от всеки бизнес, бил и той от вкъщи. Има няколко добри метода да получите тези така важни за вас препоръки:

 

–        Вършете си работата добре. Това е повече от задължително, ако искате добри препоръки. Когато си свършите работата добре, клиентите ви ще са повече от щастливи да ви препоръчат. Обратният ефект го има също. Ако са разочаровани от работата ви, бъдете сигурни, че ще получите негативни коментари, което ще повлияе и зле на бизнеса ви. Но пък какъв бизнес имате, ако работите некачествено;

–        Работите ли на време или на бюджет? Ако изпълнявате проектите си на 100% на уговорения бюджет и/или период, то тази ви коректност ще привлече още бизнес;

–        Информирайте добре клиентите си. Когато някой ви плаща за изпълняване на задача, той иска да знае във всеки един момент до къде сте стигнали. Не само да знае етапите, но и с какви проблеми се сблъсквате, и как ги решавате. По този начин правите услуга на тях и на себе си. Независимо дали новините са добри или лоши, клиентите ви ще оценят това, че ги държите близо до случващото се. Естествено, ако имат и те желание;

–        Бъдете човек на думата си. Каквото обещавате, трябва да направите всичко възможно да го изпълните, независимо какво ще ви коства. Хората имат по-голямо доверие само на тези, които стоят зад думите си;

–        Бъдете гъвкави. Клиентите са много по-доволни, когато срещу тях имат компании, които са готови да изпълнят всички техни нужди, независимо какви са. И не само – те биха искали да заплатят повече за тази гъвкавост, която им предоставяте. Помислете добре какво можете да направите, за да може бизнеса ви да поеме тези техни нужди;

–        Благодарете на клиентите си. Всеки харесва да оценяват това, което прави. Клиентите ви не са изключение. Благодарете им непременно. Дори може да си позволите да им пратите някой друг подарък;

 

Влезте в играта

 

Всеки бизнес има нужда от популяризация, за да разбере света, че той е там и е готов да поеме своите клиенти. Добър, евтин и ефективен метод за навлизането му са места като социалните сайтове. Влизането ви в дадена група, сформирана в уеб пространството, ще ви отвори много възможности – да наблюдавате пазара – вашите клиенти и конкуренти. Интернет форумите са един такъв инструмент, с който можете да подсилите бизнеса ви. Ставайки експерт там, вие си гарантирате един канал, от който ще ви търсят.

 

Добър пример е форумът за онлайн бизнес Predpremach.com (който използва качествените хостинг услуги на Coolicehost.com), в който пишат и споделят информация хора, занимаващи се с онлайн бизнес, така и такива, които търсят изгодни предложения, от които да се възползват. Именно подобни сайтове са идеално място, на което се среща бизнеса и клиента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии