17.6 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Англичанин с изложба в Бургас по спомени от Азия

На 4 юли изложбената зала на Бургаската регионална библиотека „Пейо Яворов“  се зареди с нежност и чистота, витаеща в пространствто под звуците на класическа музика и в унисон с изложените оригинални акварели на английския художник Мартин Стивънсън (Martin Stephenson). Току-що завърнали се от едно дълго, продължило близо година, пътешествие в Азия, Мартин и неговата муза – Сара, споделиха с бургаската публика най-впечатляващите си спомени от спиритуалния континент.

martinВъпреки, че е британец и самоук художник, Мартин намира в България, както своя нов дом, така и поле за творческа изява. Живейки няколко години в едно българско селце, близо до Карнобат, Мартин с радост установява, че както времето, така и хората в България са доста „по-топли“, отколкото в родния му Йоркшир. Но когато се запознава със своята любима – Сара, която е инструктор по йога, заедно решават, че биха могли да потърсят още по-топло кътче на Земята, където да съчеатят заниманията си. След дълго търсене на контакт с някой от учителите на Сара в Тайланд, където тя е практикувала йога и масажи, поканата за работа е получена. „Заминавайки, имах притеснение, че моята роля в тази далечна екскурзия ще се окаже просто да нося куфарите на Сара… но за щастие се намериха СПА курорти, където приеха услугите ми на учител по рисуване!“, споделя Мартин. Така от първоначалната идея да останат в Азия за месец, двойката духовити британци остават в Азия цели седем месеца, като основните им дестинации са Бали, Малайзия, Тайланд и Виетнам. Куп спомени, сформирани от наблюденията и срещите на Мартин с тамошните хора, са запчатани в поредица внушителни, пъстроцветни акварели, разкриващи ни основни занаяти, типичните тайландски къщи на кукили, както и типични сцени от бита на местното население. 
Сред акварелите, симпатично стои рамкирано табло с личните спомени на Мартин и Сара, където е цитирана всяка дата на всеки един от полетите, които двамата са преживели, както и композиция от снимки включващи моменти като йога на плажа или бира под палмите.
martin2
Изложбата бе открита от Милка Христова – приятелка на Мартин и Сара, с която се познават покрай уроците по рисуване, които Мартин дава на даровити деца в Гранд Хотел Приморец в Бургас.  Сияещи в чаровни усмивки, тримата заедно откриха изложбата „The Asia experience“ с покана към зрителите да станат съпричастни към духовното пространство на художника. Това можете да направите и вие до 12 юли.

martin3

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии