24.3 C
Бургас
четвъртък, юни 13, 2024

Скуката убива

Канадски учени, между които и професори от University of Guelph, дадоха нова дефиниция на скуката, базирана на психически процеси, които обвързват това състояние.

 

Скука

Въпреки че за много хора скуката е нещо нормално, всъщност се оказва, че изобщо не е така. Състоянието „скука” често е свързано със психологически, социални и здравни проблеми, казва професорът по психология Марк Фенске.

Скучността на работното място може да доведе до некачествен продукт, а менталната несъстоятелност на работника може да му натежи както физически – преяждане, така и алкохолически. На теория е напълно възможно човек да умре от скука. Буквално.

„Учудващо е колко неизследвана област е това, въпреки универсалността на усещането”, казва още Фенске. „Факт е, че е трудно да се дефинира, и в частност – колко малко изследвания са правени по случая. Имаме остра нужда от точна дефиниця, нещо, върху което всички да сме съгласни и да установим какво точно представлява скуката.”

 

скукатаКакво подсилва скуката: трудно възприемане на вътрешна информация като мисли и чувства, или външни стимули, които са необходими за задоволителна активност. Наясно сте, че имате проблеми с обръщането на внимание и обвинявате средата за вашето отчайващо положение (Задачата е скучна; Нищо не може да се направи, etc.)

Сърцевината на проблема се крие в желанието ни да се ангажираме със света или някаква мисловна дейност – което някои наричат мързел. Когато не се справим с това, стигаме до отблъскващо отчайващото положение на „оффф, скучно ми е”. Дори неосъзнато, това ни вреди.

Ако не друго, вече имаме официална причина да стоим настрана от хора, които често твърдят, че им е скучно – нездравослно е. Току-виж в изследването се оказало, че е и заразно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии