21.1 C
Бургас
неделя, декември 3, 2023

Поморие отбелязва празника на виното с християнска изложба

       

      Едно отRilski manastir - Ivan Russev мероприятията за тазгодишните 11-и поред традиционни летни празници „Море от вино“ в Поморие ще бъде нестандартната изложба, съчетаваща иконопис и класическа живопис на християнска тематика.

     Какво събира в една зала Дякон Стоян и художникът Иван Русев? Общата инициатива да представят една Християнска изложба, за да почетат празника на Виното, което според библейския канон е кръвта на сина Божи – Христос.

     На пръв поглед две напълно различни техники в изкуството – иконопис и класическа живопис намират общи точки, обединени от една тематика. Инициативата е по идея на Дякон Стоян Христов, който ще представи над двадесет руски чудотворни икони на Пресвета Богородица.

     А понятието за християнска живопис ще бъде представено от гледната точка на художника Иван Русев, който ни е приготвил маслени картини, разкриващи пейзажи от Свети места в България, както и сцени от най-големите тайнства в Християнството – кръщенето и венчавката.
Откриването ще бъде отбелязано подобаващо за името на фестивала „Море от вино“. Желаещите да се насладят на изложбата и на виното, могат да заповядат в събота – на 1 септември от 12.00 ч. в новото читалище – „Просвета“ в град Поморие.

     Инициативата се извършва с подкрепата на Община Поморие и се очаква почетни гости на изложбата да бъдат представители от Руското посолство в България.

 

 

 

hristianska jivopis

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии