24.9 C
Бургас
петък, май 24, 2024

За ценители: Как да изберем сочна и сладка диня

Ох, жега… ох, кеф… Сочната диня – голям кеф…. Ако ни позволите така да перифразираме един позабравен фолк  напев от зората на демокрацията.
dinq-4Но стига чалга, нека се върнем на темата. Динята! Кой не обича диня?! Не се сещам за човек, който през знойното лято да не е обсебен от този сладък и освежаващ плод. А мисълта да я имам по всяко време на годината под ръка в хладилника, направо ме убива.
Ако по някаква причина още не сте отхапали сочно динено парче този сезон, моля отидете на лекар и се прегледайте! Нещо с вас не е наред… От Сложно.ком не се сещаме за по-вкусно и по-лятно нещо от този плод и едва няколко минути след блажения звук от разпукването на кората от него не е останала и следа… Е, може би само малките семчици, които сме разпилели навсякъде из къщата.

Спомням си, когато бяхме малки, дядо ни водеше в магазина и с отработен маниер избираше перфектната диня. Почукваше с пръст по кората и щом чуеше заветния звук, знаеше, че това е ТЯ – Динята!
През годините и аз се откроих с талант да избирам сочни, сладки и вкусни плодове, но признавам – усъвършенстването ми в този „занаят“ даде доста жертви и отне години тренинг.
dinq-5 (2)През всичкото това време научих няколко трика, които да ви помогнат в избора, а сега искам да ги споделя с вас. Често хората казват, че да купиш хубава диня си е чист късмет, но всъщност има няколко неща, които трябва да съобразите, ако не сте докоснати от боговете и нямате този тъй изтънчен талант.
Вкусна, червена и сочна! Такава трябва да бъде перфектната диня и ако се водите от следните стъпки ще ви помогнем да се натъкнете точно на нея.

Какда изберем перфектната диня:

– Огледайте за голямо жълто петно (всички сте го виждали) – върху тази си част динята е лежала на бостана. Убедете се, че петното е с нужния размер и е жълто на цвят.

– Задължително почукайте с пръст – звукът, който търсим, е „на кухо“.

– Динята трябва да бъде матова отвън – външната част не бива да лъщи. Блестящата диня означава, че не е узряла.

dinq-3

– Вдигнете я – уверете се, че е достатъчно тежка за размера си, което означава, че има достатъчно вода в нея – това, което искате.

– Формата – хубавата овална форма показва, че динята е расла с идеалното количество слънчева светлина и вода.

– Пчелни ужилвания и бели белези – огледайте се за тези следи. Тези малки марки показват, че плодът е достатъчно сладък и пчелите са се опитвали да стигнат до вътрешността. Ужилванията приличат на кафяви линии.

dinqta

Възползвайте се от тези съвети и дано те ви помогнат да изберете най-сладката диня за вас и вашето семейство (ако сте решили да я делите с някого).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии