21.1 C
Бургас
неделя, декември 3, 2023

Квилинг техниката развива въображението

Basic Quilling ShapesПочти непознатата у нас в България, квилинг техниката (quilling) е станала известна още през Ренесанса, когато монасите използвали парчета от позлатени листове, за да декорират религиозни предмети. По-късно към 18-ти – 19-ти век, това занимание става любимо за английските дами в свободното им време. Те създавали страхотни декорации за мебелите си, чрез quilling.

 

Квилингът е хартиено изкуство. Тази техника се използва за изработка на картички, картини, фигури, украси и други неща свързани с декорацията. . Използват се хартиени ленти с различна ширина и дължина,навиват се и се слепват за създаване на декоративни конструкции.quillingequibment

 

Хартията се навива около квилинг игла или клечка за зъби, за да приеме основната форма на навито кръгче, което се оформя допълнително в зависимост от изработвания детайл.

 

Чрез различните хартиени форми и начини на слепване се получават цветя, листа, декоративни модели.

 

Също така има бордюрни пънчове, които служат за оформяне бордюра на картичките и ембос пънчове.  

 

С квилинг може да се направи почти всичко – картичка, обеци, медальон, гривна, букет цветя, кошничка за бонбони, кутийки за дребни подаръци и много други. Квилингът намира приложение за декориране на дамски чанти, картини и рамки, кутии, дори мебели. А днес, поради нарастващия интерес към изработката на картички, албуми и други неща от хартия, квилингът се разпространява все повече, като преминава през много трансформации и техниката, стиловете и материалите се променят с годините. Вече съществува дори 3D – квилинг.

Quilled Sushi 1

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии