14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Днес е… 8 Май

ЦелувкатаЧестита победа, Европа! На 8 Май 1945 г. Нацистка Германия обявява капитулация. Чудовището на Стария континент е вече изтощено, победено и е време да се предаде. Макар съюзниците във Втората световна война да претърпяват огромни загуби – и материални, и морални, радостта от победата е тъй бурна и силна. Не стихва и днес, половин век по-късно, когато Европа празнува със същата радост края на най-тежкия период в модерната си история. Стотици празненства ще отбележат и тази година победния ден. Днес, на 8 Май, както и утре – на 9-ти, ще звучат военни химни, ще се почетат загубилите живота си европейци. А това е и една от най-известните снимки, заснети по време на съобщението, че войната е приключила. Репортер улавя абсолютната еуфория от победата. В Ню Йорк млад моряк целува непозната медицинска сестра. Ей така, от радост! И след това никога не я среща.

 

Бая радост ще да е било!

 

8 Май е и символичната дата на победата над Вариолата (едра шарка). На този ден, през 1980 г., Световната здравна организация потвърждава официално, че вирусът вече не съществува. Едрата шарка е една от най-тежките заразни болести, причинявала епидемии и смърт в целия свят. Вирусът на Вариолата е и един от най-старите, познати вируси. За щастие, поне от тази опасност вече сме се отървали.

 

Енрике ИглесиасА като заговорихме за войни и медицинска помощ, днес е и Международният ден на Червения кръст. Това е организация, работеща в интерес и в защита на човешкия живот. Сред основните принципи на ЧК са хуманност, безпристрастност, доброволност и единство. Членовете и доброволците не различават пол, раса, социален статус. Те са в служба на човека. Червеният кръст се простира по цял свят с около 100 млн членове.

 

Да не забравяме, все пак и рождениците. Днес празнува Енрике Иглесиас, синът на испанския изкусител Хулио Иглесиас. Явно ролята на секссимвол е семеен бизнес за двамата. Интересното е, че бащата на Енрике е против това децата му да се занимават с музика. Едва като студент в Маями, младият певец се престрашава да наруши бащиното си желание и започва кариерата си на певец. Е, честит да му е рожденият ден и… да почерпи. Поне с някоя друга песничка!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии