23.2 C
Бургас
сряда, юни 19, 2024

Днес е… 8 Юли

ЛафонтенКогато чуете думата Басня, за кого се сещате първо? Естествено, аз се сещам за Лафонтен. Той е майстор на този жанр. Освен това, поетът борави с неповторима лекота и майсторство с френския език. До неговото изкуство се доближават малко френски писатели. Всичко това казваме като увод на днешното ни пътешествие из архивите. Защото днес е 8 Юли, а на тази дата е роден Жан дьо Лафонтен. Освен него, рожденици са били и Джон Пембертън, известен с ВЕЛИКОТО си изобретение – Кока Кола-та, както и Джон Рокфелер – прочутият предприемач и най-богатият човек на всички времена. 

 

Днес рожден ден има и град Париж. Честит да му е празника на една от най-красивите и вълнуващи столици в света. Парижката история започва още от келтското племе Паризии, което се заселва край река Сена и основава малко рибарско селце. Името на града е избрано 3-4 в. и идва от това на племето. По-късно земята преминава в Римската империя, за да бъде днес Град на светлините, културен център и туристическа дестинация. 

 

Уол Стрийт ДжърналОтвъд океана, в САЩ това е денят, в който излиза първият брой на The Wall Street journal – най-големият вестник за бизнес. През 1889 г. в Ню Йорк Чарлз Доу и Едуард Джоунс пускат на пазара новото си издание, което си съперничи единствено с равностойния Financial Times, излизащ в Лондон. Вестникът отразява теми от световния бизнес и икономика и за текстовете си е печелил 33 награди Пулицър. Отчасти дълголетието си дължи на широкото си разпространение и модернизиране през годините. 

 

На 8 Юли по света се отбелязва и Международният ден за борба с алергиите. Той е посветен на информирането за същността на алергиите и предпазването от тях. В интернет пространството можете да срещнете информация, че около 20% от хората страдат от непоносимост към едно или друго. Но процентът може да бъде и много по-голям, защото за алергии човек не се тества, докато не получи реакция. 

 

В същото време, днес е и Световният ден на видеоигрите. Всички които могат да прекарат цяла нощ пред компютъра в „джиткане“ днес имат извинение да го направят – празник е!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии