31.5 C
Бургас
неделя, юли 21, 2024

Компютърните анимации на новото време

Te ни разсмиват и развеселяват, превръщат ни отново в деца, разчупват сивото ни ежедневие, правят ни част от един въображаем свят на компютърни илюзии, в който героите са изкуствено създадени образи със свой собствен живот, а ние ги възприемаме почти като истински. Да, това са знаменитите филмови персонажи на Pixar, в които няма как да не се влюбим. Хайде да надникнем зад кулисите на най-печелившата анимационна компания в света и да научим повече за създаването й.пиксар анимации

Раждането на една мечта

Като повечето хубави истории с хепи енд и тази започва с вечния стремеж на човек към осъществяването на неговите копнежи и блянове. Мечтата за създаването на съвършената компютърна анимация принадлежи на двама младежи – Едуин Катмъл (Edwin Catmull) и Елви Рей Смит (Alvy Ray Smith).

Нюйоркчанинът Елви Рей Смит дълго време се лутал в търсене на себе си. Той получава добро образование в родния си град, но работата на професор изобщо не отговаря на възвишените му амбиции, затова заминава за Калифорния. Там започва работа в университета Бъркли. Смит бил възхитен от мощните компютри на Xerox, способни да работят с графични изображения, всякакви цветове, светлосенки и т.н. В този кратък миг на пълен захлас, той осъзнал каква е неговата мисия в играта, наречена живот.

Смит се запознава с Едуин в изследователския център на Лонг Айлънд, САЩ. Среща ги бизнесменът Александър Шур, чиято едничка цел била да събере на едно място съвременна компютърна техника и образовани хора, отлично владеещи математика и програмиране. Той сформирал професионален екип, надявайки се, че с тяхна помощ ще успее да създаде първата в света изцяло компютърна анимация. пиксарЕдуин и Смит били обединени от общата си мечта и еднакъв стремеж за професионална реализация.

За нещастие сериозните финансови проблеми принуждават иначе талантливия предприемач Шур да се раздели със своите актове. Компанията и целият му професионален екип попадат под крилото на холивудския режисьор Джордж Лукас, тогава известен на света със своя знаменит касов филм „Междузвездни войни”. Лукас твърдо вярвал, че бъдещето на киноиндустрията се крие в компютърните технологии и много сериозно изследвал неограничените им възможности. Но по ирония на съдбата, точно когато преживявал своя творчески разцвет, нещата в личния му живот се объркали тотално. Разводът със съпругата му нанася сериозни финансови щети и го разделя с половината му богатство и империя.

 

Pixar се появява на бял святпиксар анимации

Към активите на Лукас спадала и компанията, в която се подвизавали интелигентните мозъци на Едуин и Смит. Точно нея той решил да пожертва, като я обяви за продан, за да се спаси от финансовата безизходица. И ето че на сцената се появява небезизвестният Стив Джобс. Наскоро уволнен от Apple Computer, той се оказва един от най-настоятелните купувачи. След дълги и изморителни преговори, Джобс получава компанията срещу скромната сума от 10 милиона долара. Нарича я „Pixar”, годината е 1986 и 92% от акциите отиват в собствения му джоб, като по 4% получават Едуин и Смит, които се заемат съвсем отговорно с нейното ръководство. В началото Pixar печели основно от продажбата на компютърен хардуер. Нейни клиенти били правителствени и медицински организации, a сновният пазарен продукт – Pixar Image Computer.


Първият пробив

Като своите предшественици, Стив Джобс също страдал от сериозни финансови затруднения. Но за разлика от тях, неговият късмет не го изоставил и помощта дошла навреме. Човекът, успял да реализира първата успешна анимация и да пренесе истинска, неподправена емоция върху екрана на компютъра, е Джон Лестър. Той извадил на повърхността потъващата компанията на Джобс. Първият му филм, „Andre and Wally B” с продължителност само 90 секунди, постигнал неочакван успех и от този момент нататък филмите на Pixar се превърнали в най-обсъжданата тема на всички бизнес конференции.

пиксар анимацииТогава на Едуин и Смит им дошла гениалната идея да създадат програмен продукт с наименованието Render Man. Те успяват да убедят Джобс, че това ще предизвика истинска революция в компютърната анимация и се оказват прави. Резултатът на проекта Render Man e късометражната петминутна анимация „Оловното човече” (Tin toy) с бюджет $300,000. Тя кара целия свят да затаи дъх и възторжено да заговори за възможностите на Pixar. Филмът е номиниран за Оскар през далечната 1988г. Disney също били страшно впечатлени от успеха на Pixar.

Render Man донася огромни приходи на компанията. Продуктът е използван за създаването на специалните ефекти в касови прожекции като „Властелинът на пръстените”, „Титаник”, „Матрицата” и др.

През 1995 година, съвместно с Disney, Pixar създава хита „Играта на играчките”. Анимацията неизбежно завладява сърцата на публиката по цял свят.

През 2006г. Disney купува Pixar за 7,4 милиарда долара, което прави Стив Джобс богаташ и най-големият индивидуален акционер в Disney с дял от 7 %. Една на пръв поглед трудноосъществима мечта се превръща в реалност, въпреки препятствията по пътя към успеха. Поуката е ясна – човек никога не бива да се отказва от мечтите си. Днес все по-успешните анимации на Pixar радват и малки, и порастнали деца. Нека си припомним някои култови заглавия.

 

 

„Играта на играчките“ (1995), „Играта на играчките 2“ (1999) и „Играта на играчките 3“ (2010)

пиксар анимации

 „Животът на буболечките“ (1998)пиксар анимации

„Таласъми ООД“ (2001) пиксар анимации

„Търсенето на Немо“ (2003) пискар анимации 

„Феноменалните“ (2004) пиксар анимации 

„Колите“ (2006) и „Колите2“ (2011) пиксар анимации

 

„Рататуи“ (2007) Rпиксар анимации

 

„WALL-E“ (2008) piksar animacii

 

„В небето“ (2009) пиксар анимации

Това, което предстои на Pixar оттук нататък са продължения на някои от най-успешните им филми, както и няколко нови проекта: „Brave“ (2012), „Monsters University“ (2013) , „The Untitled Pixar Movie About Dinosaurs“ (2013), „The Untitled Pixar Movie That Takes You Inside the Mind “ (2014), както и „Феноменалните 2“, за който обаче не знаем със сигурност дали ще бъде реализиран. Ще тръпнем в очакване да разберем.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии