17 C
Бургас
петък, април 2, 2021

Гръмоотводи – защита за всяка сграда

Казано на съвсем прост и лесно достъпен език, гръмоотводът е вид метална конструкция, която се монтира на най-високата част на покрива на жилищна сграда, като целта е да се осигури метален коридор от покрива на сградата до място дълбоко под земята, където мълнията да се заземи на безопасно разстояние от хората.

Всяка сграда ли трябва да има гръмоотвод?

Абсолютно всяка сграда, независимо дали става въпрос за висока бизнес сграда в голям град или малка схлупена къщичка в селски район, трябва да е оборудвана с гръмоотвод. На практика, никоя сграда не е защитена от подобно нещо, макар че обикновено мълниите падат по най-високите места. Ако до вас в съседство има по-висока къща или сграда, то най-вероятно мълниите ще се насочват обикновено към нея, но не е изключено и вашата по-малка постройка да бъде улучена от мълния.lightning-rod

Ето защо поставянето на гръмоотвод е задължително, без значение от височината и местоположението на сградата. Понякога, с цел превантивни мерки, гръмоотвод би могъл да се постави дори и на дърво. Ако ви се струва странно, то припомнете си всички онези съвети как не бива да заставате под дърво по време на буря, особено на празно пространство.

Това е защото най-високите обекти имат свойството да привличат мълниите, а ако дървото е изправено над всичко останало наоколо, то се превръща в доста подходяща мишена за мълниите. Ето защо, с цел да се защити то, много хора поставят гръмоотводи, при което дървото няма да пострада в случай, че гръм падне случайно върху него.

Какво е правилото при поставяне на гръмоотвод?

Правилата при поставяне на гръмоотвод са много и по тази причина, вие не бива да се захващате сами с тази работа. Вместо това, най-добре повикайте професионалисти, които да изградят вашия гръмоотвод по възможно най-добрия начин. Въпреки това, за да задоволим вашето любопитства ще ви кажем, че гръмоотводът трябва да е по-висок от всичко друго наоколо и да се извисява над постройката, върху която се монтира. Тоест, ако вашата къща е на различни нива, то гръмоотводът трябва да се намира на възможно най-високата част от нея.

Освен това, той трябва да е свързан чрез метална конструкция директно със земята. Науката е виждала какви ли не нелепи случаи на хора, които са монтирали своите гръмоотводи без да ги заземят, което е завършвало с различни инциденти по време на буря. Запомнете, че гръмоотвод, който не е зазимен не е ваш помощник, а напротив – по-скоро начин да си докарате голяма беля.

На какъв принцип действа гръмоотвода?

Гръмоотвода винаги действа на принципа на най-малкото съпротивление. Тъй като металът има много висока електрическа проводимост, той привлича много силно мълниите към себе си. По този начин те искат възможно най-бързо и с най-малко съпротивление да достигнат до земята. Тъй като металът е подходящ за целта на мълнията, тя го използва за да достигне по-лесно целта си.

Ето защо мълниите винаги се привличат от металите повърхности много повече, отколкото от други материали с по-ниска проводимост. Освен това, фактът че мълнията удря винаги най-високо разположените обекти може да се обясни със същия принцип. Просто това им дава възможността да съкратят максимално пътя си д земята.

Но внимавайте – гръмоотводът си има обхват на действие!

gramootovodiПовечето професионалисти в сферата на изграждането и монтирането на гръмоотводи ще ви кажат, че в редица случаи един гръмоотвод далеч не е съвсем достатъчен за нуждите на една постройка. Ако сградата е малко по-голяма то може да се наложи и поставянето на няколко гръмоотвода. повечето специалисти препоръчват гръмоотводът да се монтира на всеки 6 метра и на приблизително еднакъв интервал.

Освен това има си и правила, които определят къде да се монтира гръмоотвода. Ако те са няколко един след друг, то последният не бива да е на повече от шейсетина сантиметра от края на сградата. И все пак не забравяйте – не бива сами да предприемате действия и да извършвате тази работа без помощта на професионалист. Професионалните услуги в сферата на защитата от мълнии не са скъпи, но за сметка на това дори и една грешка може да ви излезе доста солено, да не говорим, е може да пострада и човек.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
71последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии