22.1 C
Бургас
неделя, юни 23, 2024

Бум на близнаците в бургаската болница

От началото на годината на бял свят са дошли 18 двойки близнаци

Родилното отделение на МБАЛ-Бургас се радва на рекорден брой близнаци. Само миналият месец, когато е бил пикът на ражданията, техният брой е 4, а от началото на годината те са общо 18.

„Отдавна не помним да сме имали толкова раждания, както през месец юли. Тогава на бял свят дойдоха 174 деца, като бройката им е разпределена неравномерно и понякога в един ден имаме по десет раждания, а друг път по пет. Все повече са и близнаците, които поемат  първата си глътка въздух в МБАЛ-Бургас. Само досега техният брой е 18, а за сравнение през цялата 2014 година бяха общо 17”, обяснява  началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.

Oчаква  се бейби бумът да продължи до началото на октомври.

„Правим това заключение от посещаемостта на женската консултация, която е безплатна в МБАЛ-Бургас и се провежда всеки делничен ден от 10:00 до 13:00 часа. Има много бременни жени, чийто термин е през септември. За нас е истинска радост, че голяма част от пациентките, които са родили първото си дете в Бургаската болница, избират отново да се върнат при нас”, казва старшата акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева. Тя споделя, че все повече са й мъжете, които се престрашават да присъстват на раждането, като последната седмица да прережат пъпната връв са се осмелили двама татковци.

От Родилно отделение съветват бъдещите майки да не пренебрегват женската консултация. По време на нея се проследяват детските сърдечни тонове, измерва се кръвното налягане на бременната, обиколката  на корема и всички останали показатели, необходими преди раждането. В МБАЛ-Бургас женската консултация е безплатна, като единственото  необходимо е предварително записване на тел. 056 894-923. Всяка сряда от 13 часа се провеждат и Дни на отворените врата, по време на които бъдещите майки могат да разгледат отделението, да получи списък с необходимите вещи и документи за раждането, и да зададат своите въпроси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии