22.1 C
Бургас
вторник, октомври 3, 2023

Днес е… 18 Април

В поне сто тома ще прочетете, че културата, изкуството, просветата, вярата – това са най-важните за човешкото общество неща. От квадратчето с днешната дата, което стои леко прозаично на календара, струи светлина. Защото на този ден е започнат строежът на цели две сгради, които и до днес си остават културни емблеми.

 

базиликата Св Петър

Да започнем от „домашното огнище“. У нас на 18 Април започва строежът на Априловската гимназия – първото класно училище в България. Габровци много имат да се гордеят с тази сграда, носеща името на основателя си – Васил Априлов. Освен че и до днес обучава деца като чуждоезикова гимназия, сградата е паметник на културата и помещава Националния музей на образованието.

 

На Запад друг културен символ празнува този ден. На 18 Април започва строежът на базиликата Св. Петър в Рим. Смята се, че светията е погребан точно под олтара. Той е определян като пръв епископ на Рим и пръв папа в историята на католическата вяра. Освен това, храмът е популярна дестинация за поклонници.


Пръстов отпечатък

В духа на тези събития, днес е Международният ден за опазване на паметниците на културата (ЮНЕСКО). За това… без нецензурни думи и разните му там обяснения в любов по стените. Радвайте се на късчетата история без маркер и автограф.

 

И накрая нещо съвършено различно, но не по-малко интересно. Не можем да се стърпим, затова ще кажем за всички фенове на детективските истории – на тази дата се въвежда методът за установяване на самоличността чрез снемане и сравняване на отпечатъци. Той е използван за пръв път в Дания през 1902 г. – преди Шерлок и Хорейшио да започнат да „разчистват“ улиците.

 

Усмихнат ден!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии