25.1 C
Бургас
петък, юли 12, 2024

Предпремиера: Новият Windows 8

Софтуерният гигант Microsoft пусна на вниманието на потребителите новата версия на популярната си операционна система Windows. Новата версия се казва Windows 8. За момента има безплатна версия, която е за разработчици, но всеки един потребител може да я изтегли и изпробва от официалния сайт на компанията.

 

Според създателите на новата операционна система, тя еwindows съвместим с таблети по-бърза, изисква по-малко ресурси от компютърните машини на потребителите, а също така е насочена и към нашумелите на пазара таблети и устройства със сензорен дисплей.

 

Сега по-специално за самата програма. Първото, което се набива на очи, е доста по-добрата скорост на пускане на системата, при сравнение с предишната версия – Windows 7, може да се каже че разликата е почти двойна. Веднага след като зареди компютърът се показва и новата идея на разработчиците на Microsoft – новото интерактивно старт меню, което много напомня идеята на вече разпространени операционни системи като Android на Google и донякъде Symbian старт менюна телефонния гигант Nokia. Новото в старт менюто са разработените от Microsoft нови платформи за интернет, новини, музика, игри, социални мрежи, както и се забелязва и взаимстването на идеята на Google – Android Market – в случая, кръстена просто Market. От компанията обещават да пуснат маркета през месец март 2012 година, откъдето потребителите ще могат да теглят и качват всякакви приложения, работещи под новата операцинна система Windows 8.

Да се върнем на останалите приложения. Приложението за интернет – Internet explorer е направено в изцяло нов дизайн, лесен за употреба и орязан откъм излишни менюта – всичко е добре прикрито и удобно за работа. Новини потребителите могат да четат от RSS платформата, която позволява добавянето на неограничен брой сайтове, чиито новини се показват в многo удобен формат. 

Ново е и приложението Socialite, което обединява всички социални мрежи – Facebook, Twitter и т.н. Може да се каже, че с тези промени Microsoft се надява да пробие на пазара за таблети и устройства със сензорни дисплеи, но също така се опитва да запази стандартния облик за своята система, за да може да не обърква потребителите си.

 

internet explorer

 

Другата новост в операционната система е в самата й работа – освен по-бърза от нормалното за софтуера Microsoft, системата се отличава и с някои добавки, най-вече в интерфейса и изпълнението си.

 

При прехвърляте на данни и файлове от една директория в друга (пр: от локален диск С:/ към локален диск Д:/) е сложена добавка, която показва процентите на прехвърляне на файловете на потребителя, както и бутон пауза, който позволява при преместване на няколко папки едновременно да се забави някоя, с цел по-бързото прехвърляне на приоритетната такава, т.е Microsoft се стреми колкото се може да улесни потребителя и да допринесе за по-бързата и качествена работа на системата си.

 

Поради това, че все още съществува само версия за разработчици, няма да критикуваме новата операционна система за бъговете, които има, но ще споменем поне тези, които сме открили, за потребителите решили да изпробват Windows 8. При използване на приложенията от новото старт меню, се забелязва, че не винаги те се изключват, т.е потребителят мисли, че ги е изключил, но ясно в Task Manager-a личи кои от тях са активни в даден момент. Друга особеност е, че след няколко хибернизации (оставяне на компютъра в режим на готовност), при неговото пускане се наблюдава излишно натоварване на процесора с 15 до 40%.

 

Въпреки бъговете новата операционна система Windows 8 заслужава вниманието на потребителите и разбира се остава надеждата, че Microsoft ще подобри новия си софтуер до излизането на официалната версия на пазара, което се очаква през първата половина на 2013г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии