20.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Днес е… 11 Юли

Джорджо АрманиДнес е 11 Юли, иначе казано – Денят на човечеството. Датата е символична и посочва приблизителния ден, в който през 1987 г. населението на Земята е стигнало 5 Милиарда. Днес обръщаме внимание на проблемите с пренаселването на някои зони, недостига на ресурси, всички онези проблеми, за които четем без да вникваме. Понякога виждаме заглавия в интернет или във вестниците, но подминаваме статиите, защото си мислим – Аз живея в голям град в „цивилизацията“, защо да се тревожа за Третия свят, за изчерпаните ресурси, за умиращите. Е, днес поне… ако не друго, не подминавайте тези статии. 

 

И въпреки сериозното начало, нека преминем и към празнуващите днес. На 11 Юли рожден ден вдигат Джесика Симпсън и любимият дизайнер на Джордж Клуни, Том Круз и Джулия Робъртс – Джорджо Армани. Тортичка ще похапне и Кимбърли Джоунс, по-известна под името Лил Ким.

 

ПерлиПрез 1893 г., датата 11 Юли се отличава с революционното събитие – добиването на първата „култивирана перла“ от Микимото Кокичи. Перлите са защитна реакция на някои миди и стриди, които отлагат химически вещества върху случайно попаднали в раковината чужди тела. Микимото използва нова технология, която позволява да се „имплантира“ чужда тъкан, така че да се провокира отделянето на вещества. Това позволява да се добиват перли с по-правилна форма и на по-ниска цена.

 

На тази дата е публикуван и един от световните бестселъри на всички времена – книгата Да убиеш присмехулник на Харпър Лий. Макар до ден днешен 86-годишната писателка да не е издала нито ред повече, признанието, получено за Присмехулника, е достатъчно за да я класираме като една от най-важните авторки отвъд океана. Тя получава награда Пулицър, както и Президенсткия медал на Свободата от Джордж Буш през 2007 г. Библиотекарите по цял свят включват романа и в списъка със „задължителните книги, които човек трябва да прочете преди да умре“.

 

И понеже днес метеоролозите обявиха код Оранжево за горещини, препоръчваме ви да отбележите много хубавия повод за празник, съвпадащ с днешния 11 Юли – Деня на басейна. Е, слагайте банските, грабвайте по един коктейл, задължително с чадърче, и отивайте да празнувате.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии