2.1 C
Бургас
неделя, декември 10, 2023

Аязмо Меден рудник – място за релакс и барбекю в Бургас

Бургас е морски град, но повечето му жители обичат да излизат в една месност наречена „Аязмото” край Меден рудник, където е и манастирът „Света Богородица”.

  aqzmo1 

Макар морската градина да е масово посещаваното място за разходка целогодишно, има едно място, което е запазило непокътната гората, която се харесва на много от бургазлии. Стари дъбове и габъри, измежду които по полянки са нацъфтели теменужки, гарванският лук и много други пролетни цветя. Тревата е с онзи зелен свеж цвят, който пълни окото със спокойствие, а проблясващото слънце топли измежду току-що разпукващите пъпки на клоните.

  

На няколко километра от Меден рудник по асфалтиран път, който лесно и приятно може да бъде извървян и пеш, можете да се насладите на една чудна частица истинска гора, подобна на редките странждански гори, както и да запалите свещ в манастира. aqzmo2Когато портите му са отворени, слизайки покрай многобройните параклисчета, посветени на най-тачени православни светии, стигате до Аязмото, дало името на тази прекрасна местност. Водата е лековита и осветена, помагаща на тези, които вярват.

 

В слънчевия съботен ден няма по-хубаво преживяване от това да се докоснеш отново до събуждащата се природа, да повървиш из новата трева, да набереш пролетни горски цветя и да хапнеш с приятели „на сейфалък”, както се казва.

 

  Горичката е прорязана от черни пътечки, по които може да се стигне с кола до точното място, което сте избрали (за тези, които не искат да вървят пеш). Желателно е да не се пали открит огън, поради опасност от пожар, но бургазлии са предпазливи – има хора с газови бутилки, с барбекюта на жар, а някои идват просто за няколко часа, за да преживеят нещо различно.

 

   Няма човек, който да не иска в хубав слънчев пролетен ден, да не посети гора, полянка и извор с чиста вода. За мен това е вид прераждане, възкръсване на новото. От сивото и бялото на зимата преминаваме към светлото, зеленото, цветното на пролетта. Пък ако подрани – какво по-хубаво от това!

 

 aqzmo4 Аязмото е популярно място за излети и трябва да се отбележи, че прави впечатление повишената култура за опазване на чистотата му. Тъй като всички, които го посещават, явно го ценят и не го замърсяват с битови отпадъци. Има си поставен контейнер и за всеки не е трудно да си тръгне „без да оставя следа”.

 

  Аязмото – късче истинска природа, най-близко до Бургас! Идете и го посетете!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии