23.8 C
Бургас
петък, май 24, 2024

За Българския песимизъм

БългарияПътувам по автобусите, на автостоп, по влаковете; водя обучение на безработни и заети лица; обслужвам „малки” данъкоплатци, решили се да бъдат съвестни и честни пред Държавата… и все едно слушам и то ме следва като ехо – оплаквания, отчаяние, възмущение и апатия към всичко!

   Песимизмът край мен нараства бързо и чувам от много мои близки, че „българската нация изчезва”! Опитвам се да разсъждавам и като икономист, и като човек, и като българин; да търся отговори за всеки и тези отговори да са смислени.Песимизъм Сам аз срещам около себе си ежедневно „българския абсурд” – да правим простите неща сложно, а сложните (ако изобщо ги подхванем) – повърхностно и половинчато, „през пръсти”. Боря се във всяка ситуация да остана на „рационалния бряг”, да не изпадам в гняв, да търся логичните отговори, но безумията около мен „набъбват” като пролетните пъпки. Ето например:

          Българската нация е с ниска раждаемост, но никой не предприема дейности, за да я насърчи, а напротив – майчинството се отпуска по-трудно и с повече документи, отколкото се отпускат милиони за безумни проекти;

          ПесимизъмУрбанизацията води със себе си куп проблеми, най-незначителният от които е повечето боклук, но никой не прави (или не знае) нещо смислено, за да могат хората да продължат да живеят в по-малки населени места (градчета и села);

          Българинът губи вярата си в каквото и да е и малкото хора, съхранили някакъв дух в себе си ми говорят за „някаква Сила”, за „вечния разум” и т.н.

   Преминах през всички фази на „песимистичната болест”, но оцелях и съм оптимист за бъдещето си и за българското бъдеще. Търся отговори, които да провокират оптимизъм у околните.

   Кое ми дава този „небългарски” кураж:

          Българската природа и земя са уникални и за мен са раят на Земята! Винаги ще я има връзката на българина със земята му и винаги тя ще го нахрани и напои!

    Българският ум е разностранно развит и въпреки чалгаджийското затъпяване, прозападното обезумяване, проглобалното видиотяване, той устоява и ежедневно създава и твори!

          pesimizm-optБългарският дух живее в сърцето на всяка компания, дори и омаскарен с червило и татуировки, вмирисан на алкохол, цигари и… ! Той искри от очите на майките, тикащи количките с деца в слънчевия мартенски ден; в младежите отиващи в неделен ден на тренировки – кой с китара, коя с цигулка…; в умисления поглед на жените домакини по спирките, които се решават да опитат тази година да си засеят малко зеленчуци, за да не ги тровят срещу техните трудноизкарани пари!

     Песимизъм               Българската вяра, която все някога прозвънява в душата на всеки един от нас, дори и в тези, които „не вярват в Бог”!

   Сигурен съм, че расте ново поколение и българският песимизъм е терапията на настоящето ми, която ще позволи да не изпаднем в глупава гръцка еуфория, македонска история и европейски хуманизъм.

   Един български държавник бе казал някога: „Нека да изчакаме, да видим, да се снишим!” Беше заклеймен при поредната ни „революция”, но се оказа, че срещу една целувка е успявал да получи за България 1.5 млрд.лв. ежегодни субсидии, без да му минават „верификации”, без да се налага да произвежда „щастливи кокошки, прасета, крави, кучета и котки”, а просто да има щастливи деца!

 semeistvo-osydi-bylgariq-v-strasburg 4504  Разбирам всеки ден, че каквото и да стане ще остана в България, за да работя за „оптимистичния” сценарий! Ще ме „въртят на шиш”, ще ме „правят на маймуна”, ще ме „облагат и глобяват”, но аз „ще си свиркам”

          „Свиркай си, бе дядовото!” – каза ми преди 12 години моят дядо. Тогава се смеех, но днес разбирам!

Идва ми на ум за завършек едно мото, което е за мен формулата на „оптимистичния сценарий”:

„Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва… Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си? „

  Казано е преди 2000 години от един Човек…

(Написано в Неделя Кръстопоклонна 2012 г.)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии