11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

В подкрепа на изкуството

университетска галерия НБУНа 19 май Нов Български университет откри уникална по рода си университетска галерия. http://www.uniart.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/1/MNevctKbc1KPcFKvg9K3cpezcxOvM9aXcdOPcZKrIZKL

изкуство

Галерията представя много и значими творби на български и чуждестранни автори от XVII в. до наши дни. Построена е по проекта на архитект Зарко Узунов и предоставя на посетителите невероятната възможност да разгледат три различни колекции. В постоянната експозиция влизат картини от европейски художници, холандски и фламандски автори от XVII до XIX в. Склуптурната колекция е от най-значимите съвременни български скулптори – включително Вежди Рашидов, Павел Койчев, Стефан Лютаков и др.

Галерията представя и маслени произведения на Иван Кирков от късния му период, както и съвременна българска пластика. В по-голямата си част експонатите от колекцията са дарени или предоставени от семейство Божидар Даневи. В България не е практика университетите да разполагат с подобни експонати – в този смисъл колекцията на Галерия УниАрт е изключителна по рода си у нас не само със съдържанието си. Новото галерийно пространство е и от национално значение заради високата артистична стойност на представените творби. 

 

каталог на експонати НБУКаталогът на галерията „Колекция Европейска живопис, Семейство Божидар Даневи“ има характера на научно изследване – представя и анализира жанровото, стиловото и географското многообразие на представените картини в колекцията. Текстът е дело на проф. Ирина Генова и съдържа ценни референции към изобразените сюжети и културния контекст на произведенията. Секциите на каталога са организирани според жанра – портрет, алегория, библейска сцена, пейзаж. Изданието включва над 60 цветни илюстрации. Фотографиите и графичното оформление са дело на Надежда Олег Ляхова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии