8 C
Бургас
четвъртък, април 8, 2021

Циганите в Сливен: Против „електрическото гласуване“ и не харесват партията „референдум“

Опашки от нетърпеливи да пуснат бюлетините избиратели се образуваха днес пред секциите в Шесто основно училище в Сливен, където гласуват жителите на близкия ромски кв. „Надежда“, съобщава онлайн изданието на „Труд“.

Някои идваха пеша, други с организирани микробуси. А гласоподавателите от най-бедната, южна част на гетото се отчетоха с най-голяма активност. В 119 и 120 секция, където гласоподавателите по списък са общо над 2000 души, урните с бюлетините за местния вот се напълниха набързо, още в ранния следобед. Дори се наложи в 119 СИК да бъде предоставена допълнителна урна.избори[1]

За сметка на това активността за референдума бе изключително ниска. За част от хората думата „референдум“ бе напълно непозната. „Няма да гласуваме за референдума, а за друга партия“ – казаха някои от тях. Млада жена пък директно се обяви, че е против „електрическото гласуване“. Активисти на гетото, които съблюдаваха за реда из коридорите на училището, довериха, че в „Надежда“ имало предизборна агитация само за политически сили, а за националното допитване – „Пълна нула!“.

На опашката пред 120 СИК спокойно чакаше реда си и гордостта на „Надежда“ – 25-годишната Магдалена, която е първата и засега единствена студентка по акушерство в 15-хилядния ромски квартал. Тя, съпругът й Стефан и двете им деца също живеят на най-бедната улица в гетото. Неотдавна младата майка предизвика фурор, след като изкара оценка 5,25 на приемния кандидат-студентски изпит в Медицинския колеж в града. „Ние със съпруга ми със сигурност ще гласуваме за референдума. Но част от съкварталците ни едва ли“ – каза Магдалена. На ул.“Кара Кольо“ живеели добри, обикновени и много бедни хорица, които не били достатъчно образовани и не разбирали значението на референдума.

Източник: SlivenSega

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
71последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии