4 C
Бургас
петък, април 9, 2021

TOR: Тайната интернет мрежа, за която вие не предполагате

Всички сме чували, че интернет се дели на три части – повърхност, дълбок уеб (deep web) и тъмен уеб (dark web). През няколко месеца се вдига шум, че са затворили някой магазин за наркотици или оръжие. И всичко звучи някак си нереално и далечно. Все едно се говори за една друга, паралелна реалност, за която сме чували, но до която нямаме достъп.

Всъщност, наистина е паралелна реалност. Докато в нормалния уеб се ровим из социални мрежи, гледаме онлайн филми, слушаме стрийм музика и четем новини, животът в дийп и дарк уеб изглежда като нещо нереално и далечно.

С вашия браузър не можете да влезете в тази мрежа, но лесно можете да изтеглите TOR браузър и да се докоснете до тъмната страна на интернет. Защо казвам паралелна реалност? Защото и там има онлайн магазини, но за наркотици, оръжия и хора; там също има сайтове в сферата на услугите, но не предлагат почистване на домове и офиси, а поръчкови убийства и химия за взривове; има новинарски сайтове, но няма да прочетете новините, които виждате другаде; и там има порно, но по-добре никога да не го виждате.

Вероятно проектът ТОР щеше да е нещо хубаво и удобно, ако анонимността беше останала основната му идея. В момента това е неконтролируема мрежа със свободен достъп, в която е пълно със забранени материали. Няма търсачки, няма индексация на страници, всички адреси се раздават през разни чатове и форуми.

Струва ли ви се интернет огромно място с информация, което е безкраен океан от сайтове? Да? А как ви звучи, че вие имате достъп само до 5% от информацията, а останалите 95% дори не предполагате, че съществуват. А сега в цифри: още през 2001 година обемът от информацията тук надхвърля 7500 терабайта. За сравнение по същото време официално достъпният интернет, видим за търсачки като Google, е включвал едва 19 терабайта данни! Днес гугъл е индексирал 4.74 билиона страници, което като размер дори не може да си го представим. От другата страна на интернет, няма информация колко са.

Сега да поговорим малко за цените в паралелната реалност. Те са събирани от източници в „нормалния“ интернет.

Група легионери са направили сайт за поръчкови убийства и тормоз. Цените на услугите им варират от 3 хил. долара за пребиване до почти 1 млн. долара за убийство на високопоставени личности.

Друг стряскащ сайт е Assassination Market: сайт, на който потребителите могат да залагат за смъртта на определен човек на точно определена дата. Идеята е, че ако на въпросната дата някой убие набелязания човек (и може да докаже смъртта му), той прибира всички направени дотогава залози. Нещо като колективно финансиране на поръчкови убийства.

Цената на хакване на фейсбук профил е 138 евро. Туитър и ютуб се търгуват по-скъпо.tor-100646626-large

Може би дори по-интересен е фактът, че българският език е един от най-масово използваните в тъмната мрежа. Според проучване на TrendMicro той е на пето място по ползваемост, изпреварвайки други езици като френския и немския. Въпреки че е далеч от популярността на английския и руския, наличието на българския език в подобна класация предполага значителна активност на сънародниците ни в дълбокия интернет.

В българския уеб се споменава, че има и маркет на фалшиви български паспорти, което вероятно е добре дошло за бежанците.

Чудите се как се случват тези търговии и как се разплащат? Разбира се – BitCoin. Виртуална валута, която е трудно или невъзможно проследима. Цената на 1 БитКойн в момента е 1040 лв (532 евро).

Друг интересен тип сайтове са и пазарите за кредитни карти. Принципът е много прост. Сдобивате се с кредитна карта и я пускате свободно да се ползва. В рамките на седмица, тя е източена докрай, транзакциите са от всички краища на света и са на ниски стойности. Така е невъзможно да се хване първоизточникът на картата.

Информацията от тази статия не е проверена от нас, а е събрана от достоверни сайтове от светлия уеб. Лесно може да проверите всичко сами, но не ви съветваме. Не разчитайте на анонимността. А и все пак нужно ли ви е?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
71последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии