17.6 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Страх, майко, страх – 2 част

Така. След като хубаво разнищихме въпросните страхотийки от категорията на любимата ми буквичка А, вече е ред да се придвижим по пътя на прогреса, за да стигнем до буквичката Б. Нека още веднъж да напомним, че авторът не желае по никакъв начин да underestimate-не всички, които спадат към една или друга група фобийки. Просто целта е да се похилим на това колко смешно звучат имената на някои от тях, а и колко нелепи са всъщност. Тоест не че нещо, ама – страх от собствено мнение… Откъде ги мислите, бе?

Не знам колко от вас, драги зрители, читатели и радиослушатели, знаят, но един от най-великите писатели, изявявали се в убийствено скучните дебри на руската литература, а именно Гогол, е страдал от необикновена фобия, която се проявявала в шоков ужас от мисълта да не бъде погребан жив. Факт е, че той до последно е искал да бъде кремиран и както следва за човек от неговия ранг желанието му НЕ било изпълнено и той бил заровен цял-целеничък. След време възникнали спорове относно причините за смъртта му (уж умрял от глад) и гробът му бил изровен, за да бъде тялото ексхумирано. Какво ли било учудването на всички, когато намерили клетия писател с издрани в капака на ковчега нокти и обърнат по корем?

След тази изключително весела любопитна случка, наистина идва ред на фобийките. Внимателно, приятели, да не се изплашите точно сега!

scared womanБазифобия – страх от ходене или падане (това сигурно се явява обратното на страха от летене, нали?)

Базофобия – страх от неспособност за стоене (изходът би трябвало да е инвалидна количка)

Бактериофобия – страх да не се заразиш от бактерии или страх от съприкосновение с предмети, имали контакт с бактерии (да живее домашният сапун на баба, направен от кисело мляко, сода каустик и свинска мас)

Балистобия – страх от куршуми или ракети (айде бе)

Барофобия – страх от гравитацията (откажи си абонамента от нея тогава)

Батмофобия – страх от стъпала (почти прочетох Батманофобия)

Батофобия – страх от височини или страх да бъдещ близко до високи стради (още една фобия от височини ли? Колко станаха? Някой брои ли ги?)

Батракофобия – страх от земноводни – саламандри, жаби, и т.н. (жалко, тъкмо мислех да си взема едно бебе-саламандърче у нас…)

Баттофия – страх от дълбочина („Every night in my dreams…”)

Бацилофобия – страх от микроби (бацилофобия – хахахахаххахаха)

Беланефобия – страх от остри предмети, страх да не се порежеш и убодеш (обратното на това е „Беланофобия“ – страх от мека хартия)

Библиофобия – страх от книги (засяга предимно младата генерация)    

Болшефобия – страх от болшевики („Привет, другарю!“)

Блаптофобия – страх да не нараниш някого (ще му мине кат‘ на куче, к‘во го мислиш)

Бленофобия – страх от слуз (моли се да не те хване хремата)

Богифобия – страх от злодеи, страшилища, призраци (goosebumps)

Ботанофобия – страх от растения („И запомнете – при никакви обстоятелства не се доближавайте до Момината сълза – това е най-жестокото и безмислостно растение!“)

Бромидросифобия – страх от миризмите на тялото (уф, че миришеееее!)

Бронтофобия – страх от гръмотевици, светкавици и бури (Абе знаете ли, че Хари Потър е бил блъснат от Опел като малък?)

Буфонофобия – страх от крастави жаби (ай, сиктир, бре!)

И тук има попадения, нали? Надяваме се, не сте си открили или внушили поредната фобия, а просто сте се посмяли на някоя от тях. Е, извинявай, ама – болшефобия! Gimme a break!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии