23.8 C
Бургас
събота, юни 22, 2024

Приятели си спомнят Краси Рамзито с песни и стихове

   Мъдростта на поколенията ни е завещала мисълта, че какъв човек си бил приживе, става ясно, щом напуснеш този свят. Скръбта е неизбежна, но най-безценен дар остават любовта и спомените на близки и познати.

   На 25 февруари 2012 се навършиха година и половина, откакто внезапно

ни напусна, любимият на цели поколения бургазлии, татуист Красимир Дамянов – Рамзи. Мнозина са имали щастието да го чуят и в изпълнение на рок парчета като част от групата на „Аматьорите”. Освен това, Краси успява да излее мислите и чувствата си върху белият лист, завещавайки ни нежни, дълбоки и проницателни творби.

   С огромна доза любов, настроение и сила на духа бе зареден в петък /24 фев/ бар „Роял”. Поводът бе представянето на дебютната стихосбирка „Гол Охлюв” на Краси, издадена постсмъртно по инициатива на неговата любяща сестра Катя Дамянова. Тя споделя, че лично е събрала и отсяла стиховете, без да проявява редакторска намеса, а художественото оформление е ръководено по личните записки и виждания на Краси. Илюстрациите са изцяло авторски.

   Предпремиерното представяне на книгата се състоя през октомври преди две години, по време на есенните празници в Бургас, отганизирани от Общината в Младежкия дом. Тогава в памет на Краси свириха най-близките му приятели, а негови стихотворения бяха изрецитирани от големия бургаски театрал Валери Еличов. Преди това, епистоларното творчество на Краси бе разпространявано предимно в пресата и различни алманаси.

   В петъчната вечер на 24 фев. семейството на Краси бе иключително приветливо към събралите се приятели и познати. „Ако мога да имам някакви очаквания, нагласата ми за тази вечер е добра, една хубава вечер с приятели – мои и на баща ми.”, споделя Кристиян – синът на големия бургаски творец. А сестрата на татуиста с благодарност заявява „Приятелите са си приятели, дори и след смъртта.”

Неговият близък приятел и колега от „Аматьорите” – Радо, го описва като „изключително слънчев човек, който винаги раздаваше много, много, много любов, и много слънце. Страшно обичаше всякакво изкуство, много четеше, интересуваше се от кино, рисуваше…изцяло творческа личност.”

 „В тази стихосбирка има красота, има послание, философия. Има любов и живот“ – с тези думи сестрата на Краси – Катя откри вечерта. Тя също така ни припомни едни негови слова по повод въпроса откъде черпи вдъхновението си. – „От извора на живота, и красотата на бургаските жени“.

tatos

   Последва трогателен коктейл от музикални изпълнения от добре познати бургаски музикати – G.A.N.G, G.R.A.S., Doubleganger, Марияна Добрева (Силует), Георги Мархолев (Sunrize), Ачо и Радо (Аматьорите), Херо, Дишо и Зазо. В паузите мнозина от гостите, проявили желание, прочетоха стих или разказаха по някой хубав спомен за Краси. Негова приятелка вдигна поглед към небето и замахвайки заповеднически с пръст отправи послание към Рамзи: „Краси, обещал си ми татус на дупето! Още си го чакам, да знаеш!“

   Този емоционален изблик е най-силното доказателство, че образът на бургаския татуис, музикант, писател и най-вече ПРИЯТЕЛЯТ Краси Дамянов, никога няма да избледнее от сърцата на хората!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии