23.8 C
Бургас
събота, юни 22, 2024

Новият стар дом: Сблъсъкът на модерното и архитектурата от миналия век

Семейство Д. прекарват години в малък тристаен апартамент в една от старите запазени сгради в центъра на Бургас с гледка към бургаското ларго. Тясното пространство принуждава семейството да помисли за алтернативен дом. Пускането в продажба на съседния апартамент е щастливият знак, който предопределя решението им да останат и разширят дома си.
think forward (12)
think forward (2)Проектът обединява  два съседни апартамента с площ от 72кв.м. и 64кв.м. След архитектурната намеса общо 7-те стаи са трансформирани в дневна, спалня, детска стая и стая за почивка. Двата апартамента се свързват чрез коридор, разпределящ подходите към останалите стаи. Съществуващи бани са обединени в общ блок чрез малко проходно пространство с мивка. Дневната претърпява най-голяма промяна, като запазените четири греди са единственото свидетелство за съществувалите някога стаички. Гредите разделят функционално пространството на дневна, трапезария, кухня, кът с библиотека. Комин в центъра на помещението е претворен в декоративна камина.
think forward (3)
Интериорният дизайн е създаден за модерно младо семейство със сантимент към Париж и бургаската старинна архитектура /съпругът е пребивавал няколко години в парижки мансарди, а съпругата пази скъпи спомени от къщата на своята баба/. Това предопределя архитектурния подход – сблъсък между модерен начин на живот и архитектура от началото на 20-ти век. Проектът за реконструкция разкрива хоризонталните носещи елементи.
think forward (6)
Подменя се гранитогресната подова настилка с дъбово дюшеме. Възобновява се автентичният вид на апартаментите чрез таванни корнизи и подови первази. Но това не е всичко. За да придобие апартаментът единен облик, стартира мисия „размени дограма“. Оригиналната дървена двукатна дограма на сградата е един от нейните характерни времеви белези, която в новозакупения апартамент бива подменена с pvc дограма от предишните собственици. В старата бургаска сграда добрите съседски отношения не са мит и съседите си разменят дограмите. PVC дограмата слиза един етаж по-надолу, а дървената двукатна идва на нейно място. Реставратор обновява вида й. „Подмладяването“ на старото завършва с освежаване на четири ретро кресла.
think forward (8)
Реконструираните апартаменти стават основа на обобщаващ минималистичен дизайн. Семеен плакат на Марк Ротко от музея МоМА в Ню Йорк вдъхновява коридор в бяло с графична интерпретация на стенни корнизи. Блок-пространството от бани и проходно заглъхва зад дървена стенна облицовка с плъзгащи се врати, за да насочи вниманието към дневния кът. Дневната е просторна и светла. Централен акцент е декоративна камина от варовик. Четири греди рамкират различните функционални зони, в които се разпознават продуктови дизайни на BoConcept, Wolfram, Think Forward.
think forward (11)
think forward (13)
think forward (14)
Текст и снимки: арх. Галина Милкова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии