11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Как да бъдем винаги във форма?

Всеки от нас има различно разбиране за това да бъде „във форма”. Един иска да изглежда добре, друг очаква да не се задъхва, изкачвайки десетте стъпала до офиса, трети свързва формата с възможността да работи по 10 часа на ден без умора. Активно спортуващите очакват да бъдат „като пружинки”. Активно мързелуващите – да са в състояние да изгубят възможно най-много време правейки нищо.

??????????????????Ако има едно необходимо условие за осъществяване на всички посочени разбирания, това нещо е здравето. С други думи, без да откриваме топлата вода, бихме казали, че добрата форма е равна на добро здраве. А освен това, отново без претенции за оригиналност, можем да добавим, че доброто здраве се постига с разумно хранене и с достатъчно движение.

Какво да разбираме под „разумно хранене”? Няма нужда от строги диети, които да спазваме по три месеца и след още три пак да сме се върнали и дори да сме надминали първоначалното си пухкаво състояние. Няма нужда от гладуване, няма нужда от психози. Необходимо е просто човек да си прави една елементарна сметка: какво, колко и кога да яде!

Какво?
Съвременният човек разполага с достатъчно информация за хранителната и енергийна стойност на всяка храна. Има безброй книги, сайтове, телевизионни предавания.

Вече е добре известно, че някои от въглехидратите нямат почти никаква хранителна стойност, освен краткосрочното снабдяване на тялото с енергия. Ясно е, че ако тази енергия не ни е необходима в момента, те се превръщат в мазнини, които имат свойството да се натрупват точно там, където най-малко ги желаем. Вторият негативен ефект е, че тялото бързо смила тези храни и много скоро пак сме гладни. Към здравословните въглехидрати бихме причислили тези от плодовете, зеленчуците, бобовите растения. Към вредните и опасни – всякакви сладкиши и тестени изделия от бяло брашно! Знаем колко много са почитателите на парче торта, но нека да им напомним, че в повечето случаи част от него директно се прикрепя към нашата талия!

????????????????????????????????????????Известно е и това, че белтъчините са основен градивен елемент на живата материя, че са жизнено важни за всички процеси, които се извършват „зад кадър” в нашето тяло. На всичко отгоре, те също доставят енергия, но така, че организмът се снабдява с нея продължително време.   А като страничен ефект – получаваме усещане за ситост и автоматично ядем по-малко. Точно протеините правят магията, като ускоряват метаболизма и способстват за това да бъдем винаги в добра форма.

За мазнините сме чували какво ли не. А и те, някак естествено, са главните заподозрени за лошата форма и лошото здравословно състояние. И, трябва да признаем, че в това първосигнално обвинение има доста истина. Но и тук, вече всички знаят, можем да направим разделението на „добри“ и „лоши“. Полезната част са ненаситените мазнини. Те се запазват в течно състояние при стайна температура. Има ги в зехтина и други растителни масла, ядките, рибата. Вредните са трансмазнините и наситените мазнини.

Всичко това се знае. Няма нужда да изпадаме в подробности. Въпросът е как се възползваме от тези знания! И доколко имаме самодисциплина, за да спазваме наглед простите правила?

Колко и кога?

effective-weight-loss-diet[1]Кратък отговор: на всекиму според потребностите. Но при две важни условия – първо никакво преяждане, и второ – никакво гладуване! И двете са еднакво вредни, въпреки че са привидно противоположни. С други думи – добре е да се яде по-малко, но по-често от възприетите стандарти за хранене по три пъти на ден. Добре е и да се пие повечко вода. Обикновено това много важно обстоятелство за добрата форма се забравя.

А какво се разбира под „достатъчно движение”?
Също индивидуално за всеки човек. Важното обаче е да го има! Дали като разходка, дали като спортуване, дали като домакинска работа – движението със сигурност води до по-добра форма!

Това е. Елементарна организация на движение и хранене! Ето ви една простичка рецепта за „добра форма”, каквото и да означава това за всеки от нас!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии