24.3 C
Бургас
петък, юни 14, 2024

Как да приготвим домашна лютеница? – рецепти

barza-lutenica[1]Пак е август, пак освен горещините по селските дворове се червят домати и чушки, а патладжаните вече се чернеят също. Няма как дошло е отново времето на лютеницата – тази зимнина, без която едва ли някое българско семейство ще пропусне да си направи. И все пак домашното си е уникално вкусно и тръпката да си го направиш сам по своя си рецепта и вкус си е нашенска.

Моето село Дъскотна има големи традиции в приготвянето на лютеницата, пренесени през годините рецепти от баби и прабаби. Макар лютеницата да се прави от има няма и 60-70 години, тя е станала неизменна част от българското мазе. Няма къща или дом без нареден поне един рафт с домашна лютеница и друга зимнина, приготвена от собствени или „купешки“ зеленчуци.

Споделям няколко рецепти за лютеници, които сме изпитали вече много години, започвайки с:

  1. Класическата доза за лютеница – ТРАДИЦИОННА:

Необходими продукти: 20 кг. Червени чушки; 10 кг. Домати; 5 кг. Патладжан, а по желание на деца или домакиня и 1-2 кг. Моркови, сол, захар на вкус, 1 л. олио и подправки по желание.

Приготвяне:

domashna-liutenica-800x469[1]Доматите се смилат през машинка за мелене (позната на всички), пиперът се изпича, обелва и смила през каймомелачка с желана едрина на парченцата; патладжанът също се изпича и обелва, след което се смила през каймомелчака или тази за доматите, ако не желаете дребните му семки. Морковите (ако сте решили да ги добавите за повече витамини) се сваряват и смилат през каймомелчката.

Първо се слага да се поизвари доматения сок до намаляване обема му на ½, след което се слагат останалите зеленчуци. След изваряване на сместа 1 час се добавят сол, захар на вкус (може вместо захар да се сложи мед, вкусът става уникален), олио 1 л. на тази доза е достатъчен.

liutenica_4[1]Подправките се слагат към края, като това класически са черен пипер, кимион или чесън счукан с магданоз (магданозът слагайте след като свалите готовата лютеница от огъня. Лютеницата е готова, когато сложената в чиния една супена лъжица смес не отделя „вода“ (червеникава течност) и прави в тавата „път“. Но ако желаете по-щадяща стомаха лютеница можете да свалите сместа по-рано.

ВНИМАНИЕ! По-рядката лютеница иска повече заваряване след напълването на бурканчетата – поне 30 мин. Врене на бурканчетата. Не си позволявайте лукса да съхранявате „незаварени“ пълни бурканчета, защото гледката на мухлясала лютеница е грозна и отчайваща.

  1. ЛЮТЕНИЦА НА ПАРЧЕНЦА:3290[1]

Необходими продукти и приготовление: Същите както в по-горната рецепта, но ако имате криви и тънки пиперки, можете да ги сварите заедно с морковите и да ги минете през машинката да станат на сос като доматения.

Хубавите здрави и едри чушки опичате, обелвате и нарязвате на карета (квадратни парченца с желана от вас големина), които пържите в ½ от олиото. Доматите с варения пипер, моркови и патладжан изварявате до 1/3 от първоначалния обем (личи си ясно по чертата, която оставя сместа по вътрешния ръб на тавата).

След това добавяте пържените парченца и варите докато стане готова по горепосочените вече признаци.

ВАЖНО! Тази лютеница се получава най-вкусна само с чесън за подправка, който слагаме след чушките, обелен и счукан предварително.

  1. ЛЮТЕНИЦА С ВАРЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ (БЪРЗА):lutennnica

Необходими продукти и приготовление: Когато се случи да имате не много добри продукти, особено пиперът ако е тънък, крив и не ви се занимава с печенето му, можете да направите тази бърза лютеница. И доматите и пипера (без семките му) се нарязват в една тава и се сваряват докато омекне пипера (ако слагате моркови и тях там варите). След сваряването всичко се смила през машинката за отделяне на люспи и семки. Само трябва да опечете патладжана, защото тайната на вкусната лютеница си е в него.

Слагате цялата смес да се вари до 1/3 от първоначалния обем, след което добавяте сол, захар (мед) на вкус, олиото 1 л. и варенето продължава до готовност.

Има деца, които искат „гладка“, „като купешката“ лютеница. За тази цел след свалянето от огъня минете както е в тавата лютеницата с пасатор. Чудно си става и най-хитрото дете няма да забележи разликата, особено ако я напълните в бурканчета с етикети.

ТАЙНА СЪСТАВКА: От опит разбрахме, търсейки вкуса „на купешката“ да слагаме и смлян през каймомелачка кромид лук (1-2 кг. на горната доза). Той се вари заедно с лютеницата още от началото.

image_4346[1]Ще дойде есента, а след нея зимата… А лютеницата извадена от мазето за всяка една трапеза, особено за коледната и празничните, ще Ви напомня за отминалото лято и топлината му. За да можете следващото с нови сили да я приготвите с обич към всички близки и приятели! Какво му трябва на човек, освен един споделен живот!

7 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии