23.2 C
Бургас
сряда, юни 19, 2024

Днес е… 13 Април

Нова година

Честита нова година! Да ви е успешна, вълнуваща и специална. Не, не сме избързали с няколко месеца, а сме съвсем навреме. За Новата година в Тайланд и Камбоджа, която се отбелязва по народному на 13 Април (според нашия календар, въпреки че по закон и те празнуват на 1 януари). В Тайланд наричат празника Сонгкран и три дни „яли, пили и се веселили“, така де, три дни трае тържеството по посрещането на новата година.  А тази година те празнуват своята 2555 г. (от рождението на Буда). В Непал и Пенджаб пък 13 Април е Вайсаки – началото на беритбения сезон.

Разпети петък


 

 

В православния свят, днес е Разпети петък. Най-тъжният ден в Християнския свят – денят, в който Иисус Христос, Божият Син, умира на кръста, за да изкупи греховете на човеците. Според традицията, на този ден се пази пълен пост – нито се яде, нито се пие. А вярващите отиват в храма за символичното погребение на Спасителя. Но ние сме оптимисти, които остават в очакване на Чудото.

 

 

На запад, където Великден беше миналата седмица, днес рожден ден празнува Музеят на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк. Една от най-впечатляващите и посещавани сгради в града. Нооо, тази дата е отредена на едно доста по-нестандартно събитие в историята на САЩ. На 13 Април, през далечната 1796 г. американците виждат за пръв път на своя територия… слон. Животното е докарано специално от Индия и покорява сърцата с величествените си размери и причудлив, симпатичен вид.

 

На вас приятен и слънчев петък. И честита нова година или, може би, нов слон!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии