23 C
Бургас
събота, май 1, 2021

Как да изберем домашен любимец?

домашен любимецТе са сладки, игриви, пухкави и могат да разнежат почти всеки! Това са те – домашните ни любимци. Внасящи топлота и уют във всеки дом, животинките се нуждаят и от специално внимание, грижи и подходящи условия за отглеждането им. Знаем ли всички тези „подробности“ и можем ли да им предложим пълноценен и щастлив живот?

 

Ако сте решили да вземете домашен любимец и да увеличите семейството си с още един член, трябва да сте наясно в какво се забърквате! Най-важното, което трябва да спомена е следното – решението трябва да се обсъди предварително с всеки един член от семейстово, за да сте сигурни, че новото попълнение е желано на 100%. Ще разгледаме видовете и най-често срещаните домашни любимци, за да прецените кой е най-подходящият за вас.

 

куче1. Ще започна с „най-добрия приятел на човека“ – кучето.

 

Кучето служи вярно на човека повече от милион години. Поради многото функции, които кучетата изпълняват, съществуват и различни породи. Как да изберем подходящата?

Основно кучетата се делят на:

• Кучета компаньони;

• Ловни кучета;

• Кучета пазачи.

Всяка една порода има своите специфики и е подходяща за различен тип човек. Как да изберем подходящото куче?

Ако обичате природата и сте активна личност (обичате разходки в планината, да ходите за риба, да спортувате, да ловувате) е добре да се спрете на куче с високо ниво на активност и енергия. В това число влизат всички ловни породи: пойнтер, унгарска визла, английски сетер, лабрадор, бигъл, Джак Ръсел териер, фокстериер, дратхаар и други. Всички те имат нужда от дълги разходки на открито и ще се впишат перфектно в активния ви начин на живот.

 

дребни породи кучета

Дребните породи кучета (кучета компаньони) са подходящи за хора, които обичат да прекарват времето си на дивана пред телевизора. Не изискват дълги разходки и се вписват много добре в градския начин на живот. Можете да изберете куче от породата пинчер, мини шпицовете, булонка, пекинез, померан и други. Бъдете сигурни, че ще се наслаждавате заедно на удобното кресло. Тези малки сладури са подходящи за хора без опит в отглеждането на кучета, защото изискват по-малко грижи, отколкото едрите породи.

 

кучета пазачи

Ако пък живеете в къща с двор и имате нужда от пазач, ориентирайте се към по-едрите породи, доказали своите качества в тази насока!

Безспорно едни от най-добрите пазачи са каракачанската овчарка, кавказка овчарка, немско овчарско куче, доберман, ротвайлер, тибетски, неаполитански, френски или английски мастиф. Важно нещо за тези породи, което не бива да подценявяте, е силно развитото им чувство за собственост и агресивно поведение. Ако взимате куче от гореспоменатите породи не забравяйте да започнете с обучението му още от ранна възраст. Подходящи са за хора с опит в отглеждането им и със силен характер.

 

И така… ако сте избрали да си вземете куче и подходите отговорно към обучението му, ще получите един верен другар до живот! Няма да се притеснявате за сигурноста си и тази на своето семейство. Естествено има и минуси:

• Кутретата обичат да дъвчат всичко, което им се изпречи на пътя: обувки, мебели, кабели;

• Ще се наложи да се примирите за известно време, че нямат изградени хигиенни навици и ще ходят по нужда у дома: не се притеснявайте, с времето ще спрат сами и ще разберат, че тоалетната е навън;

• Кучетата имат нужда от извеждане поне 2 пъти дневно: отнемат много от свободното ви време;

• Нужно е постоянно изресване на козината им, а при смяна на сезоните се пригответе да чистите почти всеки ден с прахосмукачката.

 

котка2.Представяме ви нейно величество – котката!

Ако харесвате тези мъркащи топки козина значи сте фен на домашния уют. Котката е позната като най-мързеливото животно, тъй като спи по шестнадесет часа на денонощие. Определено са подходящи за тези, които обичат да прекарват свободното си време вкъщи, пред телевизора или с книга в ръка. Котката е загадъчно животно, известно със своята потайност и сопнат нрав. Смятани за единаци, те трудно понасят промените и нови хора. Ако желаете да си вземете коте, не очаквайте да имате другар в игрите! Подсигурете им достатъчно играчки, къщи, катерушки и драскало и бъдете сигурни, че котката ви ще е доволна. Важно нещо за котката е химическата тоалетна. На пазара има богат избор и всякакви видове химически тоалетни, но запомнете, ако имате една котка са ви нужни две тоалетни. За две котки – четири и т.н. Същото се отнася и за играчките и катерушките, смятайте всичко по две.

избор на домашен любимецПреимуществата на котката са, че няма нужда да я извеждате на разходка и разходите за храна са по-малки. Котките са чудесни ловци! Бъдете спокойни, че мишките и плъховете ще стоят настрана.

Нещата, които трябва да имате предвид преди да вземете коте, са:

• Мъжките котки имат навика да маркират територията си. Обикновено избират едно определено място за тази цел (някой ъгъл около входната врата). За да се предпазите от това и от неприятната миризма, кастрацията може би е най-доброто решение;

• Нуждаят се от често разресване, защото мъртвите косми могат да предизвикат инфекции;

• Повечето котки са много капризни към храната си и не винаги ще искат да играят с вас.

Котките са подходящи и за хора, подложени на голям стрес в ежедневието си, защото имат способноста да успокояват. Доказано е, че понижават кръвното налягане и отнемат негативната енергия. Котките могат да живеят както в къща с двор, така и в апартамент, което ги прави предпочитан домашен любимец.

 

мини зайче3. Мини зайче.

Мини зайчетата се едни от най-популярните домашни любимци. Живеят до 15 години, но по-дребните породи живеят по-кратко.

Зайчето не изисква много специални и прекалени грижи. Достатъчно е да го храните редовно, да му обръщате внимание сутрин и вечер, и да посещавате ветеринаря, когато е необходимо. Те са крехки животни и често боледуват, затова им подсигурете топло помещение и пълноценна храна. Могат да съжителстват и с други дребни животни, като хамстери и морски свинчета, но не и с кучета и котки. Не са подходящи и за семейства с малки деца, защото много често малчуганите не могат да преценят как да се отнасят с тях. Зайчетата са много подходящи за отглеждане в апартамент. Те обичат да играят и да са сред хора. Друг много голям техен плюс е, че не вдигат шум!

 

морско свинче4. Хамстери, морски свинчета.

Както зайчетата, така и хамстерите и морските свинчета не са подходящи за семейства с малки деца. Нуждаят се от постоянни грижи, просторна клетка, специална диета и нежно отношение.

Аки сте избрали хамстер или морско свинче за ваш любимец, трябва предварително да купите клетка (не аквариум, защото няма добра вентилация), която да е достатъчно просторна за игри, купичка за храна, поилка, къщички и тунели, където да се забавлява. Внимавайте от какъв материал са играчките и самата клетка, защото тези сладури обичат да гризат! Уверете се, че са от нетоксични материали. Морските свинчета имат нужда от много витамин C. Давайте им веднъж дневно зеленолистни зеленчуци, откъдето да си го набавят. Можете да ги храните и с плодове (ябълка, пъпеш, круша), задължително почистени от семките! Избягвайте цитрусовите плодове. Може да ги храните и с готовите смески за гризачи.

 

декоративни рибки5.Декоративни рибки.

Отглеждането на декоративните рибки би могло да се нарече и хоби! С тях не можем да играем, да им хвърляме топка или да ги галим, но за сметка на това можем с часове да ги гледаме как плуват и да се радваме на пъстрите им цветове. Нещо много успокояващо след тежкия работен ден. Декоративните рибки изискват специални грижи и апаратура за отглеждането им, за да бъдат здрави и да им се радвате по-дълго време. Този „домашен любимец“ не е подходящ за деца, освен ако аквариумът не е обезопасен и поставен на подходящото място. Любител или начинаещ, това което ви е нужно преди да купите рибките е – подходящ аквариум (големината зависи от това колко рибки желаете да отглеждате), въздушна помпа, нагревател за водата, осветление, термометър, подходяща декорация и растения. Ако сте фен на тези красиви създания, те могат да станат перфектния домашен любимец – не вдигат шум, не изискват разходки, нито ще ви досаждат, когато искате да си почивате. С желание и най-вече с много любов, можете да имате част от морското дъно в дома си и да му се наслаждавате всеки ден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
71последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии