23.8 C
Бургас
петък, май 24, 2024

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

„Нова заповед ви давам – да любите един другиго; както Аз Ви възлюбих“.

 

 

„Сине Божий, направи ме днес участник на Твоята тайна вечеря (удостой ме със светото причастие), 
защото не ще разкажа тайните на Твоите врагове, 
нито целувка Иудина ще ти дам 
(не ще ти изменя чрез греховен живот),
но, като разбойника, ще Те изповядам:
помени ме, Господи, в Твоето Царство.”

(Празничен тропар)

 

   Това е Великият ден, в който Нашият Бог ни даде още една заповед, която стана 11-та и достатъчна, изпълнявайки я и вярвайки, да живеем християнски. Това е денят, в който Бог ни откри тайната на изкуплението, чрез установяването на Светото тайнство – Евхаристия – Благодарение на Бог за Неговата Милост към нас; Светата Литургия е основана днес на Тайната вечеря преди две хилядолетия почти.

 

   Идете днес на църква още от сутринта, който може, за да започнете своя път в разгадаването на тайните на нашата вяра! Днес се служи Света Литургия, спомен от онази Тайна Вечеря; днес се отслужва Велик Маслосвет – Тайнство, на което чрез усилни молитви на всички се освещава елей (олио), с който всички се помазваме за здраве; днес вечерта ще се прочетат 12-те Евангелия за Страданията на Нашия Господ и камбаните ще ги отброяват едно след друго, напомняйки ни стъпките за нашето изкупление; Днес ще бъде изнесено Разпятието, на което Господ Иисус Христос победи смъртта ни!

   Тези, които спазват постите, днес могат да пристъпят към Светото Причастие, подобно на Апостолите на Тайната вечеря, след като са принесли Покаяние и Изповед. Светата Литугия и причастяването са единственият начин за християнската душа „да се очисти и да събере запас по пътя за вечен живот”. Ето какво ни разказва един светител – Теофан Затворник:

   „Тялото и кръвта на Господа са велик дар. И трябва да почитаме тоя дар, като нещо велико, с любов, благоговение и всяко себепредпазване.

Ще ви разкажа един много поучителен случай: преди години един разколник пристъпил към светите Тайни заедно с православни християни. Той получил частица от светите Дарове: но не я изял, а я увил в кърпа и когато се върнал в дома си, кой знае защо, поставил частицата в кошера при пчелите. Той бил пчелар. Вижте какво са направили пчелите. Макар и неразумни твари, те в дадения случай се оказали по-умни от човека. Щом видели частицата от светите Дарове, веднага изоставили своята обикновена работа, престанали да градят пити, а много грижливо и бързо започнали да строят прилично помещение за светото Тяло на Господа: устроили малък престол, после дискос и на него сложили св. частица и всичко оградили със свод, като че ли построили храм или олтар. След това застанали в кръг в пълен ред и бръмчали тихо, като че ли възнасяли хваление на Бога и се молили. Стопанинът, като забелязал, че пчелите престанали да летят, отишъл да види какво значи това. Отворил кошера и се ужасил, като видял как пчелите отдават благоговейна почит на тялото на Господа, което той пренебрегнал. Веднага поръчал да повикат свещеника, разкаял се за своя грях, причастил се, станал завинаги благоговеен почитател на светите Христови Тайни и изоставил разконичеството.

Ето и ние сега приехме пречистото тяло и пречистата кръв на Господа. Нека се уподобим на ония пчелички и да проявим достойно благоговение към приетия от нас дар. Да станем като мед и като пчели. Медът притежава благоухание – ние да придобием молитвено настроение. Медът има сладост – ние да придобием взаимна любов. Медът има приятен цвят – ние да имаме примерно поведение. Пчелите са трудолюбиви – нека и ние да възлюбим труда. Пчелите са чисти – и ние да възлюбим чистотата. Пчелите са послушни – и ние да станем такива. И както онези пчели прилично са се наредили около светата частица и тихо бръмчали, така и ние да застанем мислено около Господа и да Му се молим най-вече в днешния ден с молитва, каквато е на сърцето ни. И Господ ще приеме нашето сърдечно обръщане към Него и ще ни благослови.

Братя, аз ви казах как можем да безпокоим Господа, Когато сме приели и да Го принудим да страда и как можем да Го успокоим и насладим. Нека избягваме първото и да полагаме грижи за последното. Ако така успокоим Господа, и Той ще ни успокои и ще ни изпрати всеки дар и успех в нашите работи.”

 Амин.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии