11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Гледай къде караш, уе!

 

Или изказано по по-деликатен начин тук ще ви дадем едно елементарно, но далеч не абсолютно твърдение на въпроса: „Ауе тия ингилизи оти карат у лево, уе?“ (бел. авт. „Абе тези англичани защо карат вляво?“). Сигурно и вие, уважаеми читатели, драги слушатели, скъпи зрители, почитаеми Интернет потребители и изобщо другари и другарки, също сте се чудили защо само в Англия (и приблизително в още 75 други държави по света) се шофира в лявото платно. Ами ето го елементарния отговор!

ШофиранеПърво малко факти – 66 % от населението по голямата необятна земя живее в страни с дяснодвижещи се автомобили, а останалите 34 – във Великобритания… Абе шегувам се! Останалите 34 % (големи късметлии, мен ако питате) се подвизават в лявото платно. Иначе казано – движат се в погрешната страна на пътя. Няма да ви изброяваме кои страни в коя лента попадат, щото и без друго губим ценно ефирно време на Сложно.ком, само ще вметнем, че повечето от въпросните 76 ляводвижещи се държави или са самата Англия, или нейни бивши, а и настоящи колонии. Сред тях по-известни са ни Австралия, Гренада, Барбадос, Тринидад и Тобаго, Тайланд, Шри Ланка, Ямайка, Нова Зенландия, Папуа-Нова Гвинея, Сингапур, Пакистан, Индия, Бахамските и Каймановите острови и много, много други.

ШофиранеНай-известната теория за лявото движение произтича още от древността, когато войниците (счита се, че най-голям процент от населението си служи с дясната ръка) са вървели вляво, понеже са били нащрек от нападения и било по-удобно в случай на нужда да си издърпат мечовете, които са били поставяни от лявата им страна. Така при евентуално разминаване с неприятел, те са имали лесен и бърз достъп до оръжието си. Кочияшите пък са се движели вдясно, понеже юздите се държат по-здраво именно с дясната ръка. Търговците също – за да предпазват товара си. Япония, която обаче не е част от Британската империя, също наложила използването на ляво движение, поради тази логика – самураите били по-подготвени, ако се движели вляво, и по този начин лесно можели да извадят… меча си.

Постепенно в различните страни официално или недотам официално се установили правилата за придвижване от една или от друга страна. Производителите на коли се съобразявали с пазара и позиционирали волана съответно ляв за дясното шофиране и десен – за лявото. Интересен факт е обаче, че Швеция до средата на 60-тте години на миналия век също налагала автомобилите да се движат вляво, но пък кормилата си стоели предназначени за дясно движение. ШофиранеХорицата просто се събудили една сутрин и установили, че без никой да ги е питал са им прокарали нов закон, задължаващ ги да карат само в дясното платно. Сигурно това им е дошло малко в повече, тъй като този закон бил оповестен и на първо четене 83 % гласували против, но уви… Не винаги властимащите се съобразяват с властнямащите. На 3 септември 1967 г. точно в 04:50 ч. сутринта всички шофьори били принудително накарани да преминат от лявото в дясното платно. Странното е, че никога дотогава в Швеция не били регистрирани толкова малко ПТП-та, което се дължи на факта, че шведите били изключително внимателни в първите дни на шофиране.

У нас, както вече всички знаем, шофирането е разрешено само и единствено в дясната лента. Ние никога не сме се движили в лявото платно, затова подобен шок (като например този при шведите) не ни е сполетявал. Но я да си зададем въпроса: ако някой ден движението в България се промени, няма ли в първите няколко месеца отвсякъде да чуваме: „Гледай къде караш, уе!“ ?

Чудно, нали?

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии