24.3 C
Бургас
четвъртък, юни 13, 2024

5 причини да станеш доброволец през Новата година

Отново е това време в годината! Заставаме пред белия лист и започваме да обмисляме списъка с „какво-ще-направя” през следващите 365 дни.

„Нова година! Ново „аз”!”… и тем подобни…

Знам, знам, съставянето на така наречения resolution list може да бъде много изморително, но и много полезно занимание.

dobrovoletsМиналата година взех бързо и лесно едно решение, което обикновено не се взема нито бързо, нито лесно… Да се включа като доброволец в една кауза, в която да вложа личното си време, уменията и ентусиазма си за определен период от време. Записах се в програмата „Инструктор по развитие” към Колежа за международно развитие и сътрудничество, намиращ се в Англия. Идеята на програмата е да подготви доброволците за участието им в хуманитарни проекти за развитие в държави от третия свят – предимно в Индия и Северната част на Африка. Програмите са под надслов „Борба с бедността” и „Климат Активист” и уникалното е, че включвайки се в тях, доброволците помагат на конкретни хора и общности, и в същото време се борят срещу проблеми, които засягат цялото общество и човечество.

Ето ги и моите 5 причини защо доброволчеството трябва да присъства в списъка ви с цели през 2016:

1. Всеки може да бъде доброволецputeshestvai iz cial sviat
Да, абсолютно всеки. Всичко, от което се нуждаем, е желанието да променим света към по-добро. Невероятно е как човек без каквито и да е професионални квалификации и дори с базисно ниво на английски език, може да се включи в доброволческите програми на CICD (College for International Co-operation and Development). Мотивацията, желанието и вярата са ключовите инструменти за изграждането на един по-добър свят.

 

2. Има толкова много различни възможности
Без значение дали сте току-що завършили средното си образование или вече сте пенсиониран, със сигурност има с какво да допринесете в един проект за развитие. Независимо дали ви влече градинарството или проявявате интерес към превенция от СПИН, дали обичате работата с деца или мечтата ви е да преподавате, вашите качества и умения биват непрестанно прилагани в живота в общност. Какво по-хубаво от това да вложите страстта си към дадено занимание в нещо, което да даде положителен резултат за много други хора?

3. Ти можеш да допринесеш за един по-добър свят
Преди да се запозная с програмите на CICD и проектите на Humana People to People, си мислех, че проблеми като ХИВ и СПИН, глобалното затопляне, неграмотността и борбата с Бедността, са прекалено огромни, за да бъдат преборени от един човек. Но след като се запознах с десетки доброволци, заdobrovolets v indiaвърнали се от Африка и Индия, носещи своите истории и опит от проекта, осъзнах, че дори и сам човек да не може да реши тези огромни проблеми, колективността може да създаде лавинообразен ефект с огромни резултати след себе си. Например прокетът „TCE” (=total control of the epidemics) се ангажира с това да бъде изготвен личен HIV план на всеки един член от общността и по този начин да се намали риска от разпространяване на вируса.

 

4. „Бъди промяната, която искаш да видиш в света”.
Ключът е в това много хора да обединят усилия заедно. Особено когато става въпрос за глобални каузи и международно развитие. Разковничето е в това да „направиш каквото можеш, с това, което имаш, там където се намираш”. Не се обезкуражавай от мащаба на предизвикателствата, защото заедно, всеки допринасяйки с капка в морето, можем да направим този свят по-добро място.

 

5. Създаваш приятелства за цял животpriqteli ot cial sviat
Чрез доброволчество можеш да срещнеш възможно най-невероятните хора и да формираш най-силните си приятелства. Уникално е как хора от цяла Европа съжителстваме в колежа, понякога имаме доброволци на обменни начала от Азия, а в Африка и Индия по врема на проекта работим в максимално тясна връзка с местното население. Това културно и етническо многообразие отваря мирогледа ти и те отвежда до неподозирани хоризонти.

По какъвто и начин да сте решили да допренесете за една по-добра 2016 година за вас и света, не забравяйте какво е казала Маргарет Мийд: “Никога не се съмнявайте, че малка група от мислещи, отдадени на дадена кауза хора, могат да променят света. Всъщност светът е бил променян само по този начин!“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии