14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Дни на руската култура в Бургас под патронажа на Тонко Фотев

Събитието се организира за десета юбилейна година в Бургас под патронажа на Тонко Фотев. Дните на руската култура бяха открити с традиционна изложба, символично носеща името на Валентина Терешкова – първата жена, излетяла в космоса, а първия представен филм, бе свързан с темата на изложбата и представяше полета на Гагарин.

Инициивата напомни, че българския и руския народ са братски и със сходни традиции, ценности и обичаи. Артистичните изяви се проведоха в Операта, чиято голяма зала не можа да побере желаещите да гледат представлението на популярния руски ансамбъл „Живая Русь”.

Салонът бе препълнен от почитатели на руския и казашки фолклор. Музикантите успяха да вдигнат на крака българската публика с приповдигнато настроение и възпламеняваща артистичност.

Посетителите не спираха да аплодират артистичната руска трупа, която направи уникално шоу, а на края братското приятелство се утвърди с люта нашенска ракия, която казаци поднесоха и на публиката. Събитието бе спонсорирано от Общината, Руския културен информационен център София и Лукойл Нефтохим Бургас и бе инициирано по предложение на Тонко Фотев. Той заяви, че Консулството на Руската федерация в Бургас също става на 10 години. Той сподели, че през изминалото десетилетие Консулството винаги е канило най-колоритните руски групи. Опитвали са се винаги да покажат обективно както най-ценното от руската класика, така и креативните и авангардни новости.

Традиционно освен артистични и музикални представления организаторите се стараят да представят художествени изложби и автентични руски филми. Препълнения салон, в който се проведе мероприятието доказа, че общите славянски история и корен, общите вяра и език и в бъдеще ще поддържат огъня на съвместното духовно и културно развитие.
Водещ на концерта бе Драгомир Драганов, който обяви, че след дните на руската култура в България култовата руска група „Живая Русь“ ще отпътува директно за Бразилия, за да потопи бразилската публика в живописната красота на руската култура. Там ансамбълът е натоварен с ангажимента да представи Руската страна на Световното първенство по футбол.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии