20.1 C
Бургас
сряда, април 17, 2024

Днес е… 2 Юни

Христо БотевВсяка извоювана победа идва с цена, която не може да остане неплатена. И често тя е много висока! Днешният ден е в памет на една такава жертва, принесена в името на националните идеали, българската свобода. На 2 Юни 1876 г. е застрелян Христо Ботев – пламенен и в революционните си идеи, и в журналистическата си работа, и в поезията си. На датата на смъртта му отбелязваме Деня на загиналите за свободата на България. Да забравим за какво имаме да се оплакваме и да бъдем благодарни!

 

В Обединеното кралство също имат повод за празник. На 2 Юни 1953 г. официално е коронясана кралица Елизабет ІІ. Тя се възкачва на трона след смъртта на баща си. Преживява своите възходи и падения, но определено е обичана и почитана от народа си заради вниманието, с което дарява поданиците си, пътуванията си във всички краища на кралството и колониите, политическата си осведоменост и активност. Днес тя е на 86 г., но все още изпълнява задълженията си и „носи короната“ с гордост.

 

Гулиелмо Маркони

През 1896 г., днешната дата също оставя отпечатък в историята. Едва 22-годишният Гулиелмо Маркони напуска Италия, за да търси финансиране за изследванията и изобретенията си. И получава подкрепа в Лондон, за да представи безжичната си телеграфна машина – основата на Радиото. Електромагнитните вълни изместват кабелите, които се използват дотогава. Маркони, заедно със свой колега, получава Нобелова награда за приноса си.

 

Е, може би някои от вас ще се зарадват да чуят още един интересен факт. Днес в САЩ се отбелязва денят „Тръгни си от работа по-рано!“, но имайте предвид, че българските работодатели може да не са много толерантни към западния празник. Затова, пробвайте като първо пуснете информацията на правилното място. Ако не, успокойте терзанията с нещо сладко. Предложението е да отбележите Деня на Лешниковата торта!ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии