22.6 C
Бургас
четвъртък, юли 25, 2024

РАЗСЛЕДВАНЕ НА SLOJNO.COM: Как от „чист македонец“ бързо се става „българин“

Да си извадиш български паспорт се оказва скандално лесно. Трябва само да докажеш, че имаш някакви български корени, при това доказването до голяма степен е съвсем условно. Обикновено е достатъчно просто да декларираш, че имаш българско самосъзнание и родителите ти, техните родители или прабаби и прадядовци са били българки. Често се ползват и фиктивни български адреси, на които само формално се водят, че пребивават на родна земя. В същото време обаче почти никой не проверява дали предоставените данни са верни. През 2012 година например 18 хиляди молби за българско гражданство бяха одобрени, а едва 1600 – отхвърлени. Как може сериозно да се провери потеклото на толкова много хора? Тоест, българските власти не се отнасят особено сериозно към въпроса за българското потекло, а само формално.

ПаспортИнтересът към българското гражданство се увеличава. Първоначално той беше провокиран от това, че от 2010 г. значително се съкратиха сроковете, в които се разглеждат молбите. В най-масовия случай – с кандидатите от български произход, срокът за разглеждане е 12 месеца. Това се оказа силен мотив и броят им нарасна лавинообразно. Обяснимо е – преди молбите се разглеждаха за период между 4 и 7 години и кандидатът не знаеше кога ще дойде неговият ред. През 2009 г. имахме 5000 молби за гражданство общо. През 2010 г. те станаха 6300, през 2011 г. вече бяха 11 500, през 2012 г. – 15 000. След това обаче има спад и това доведе до факта, че 5527 чужденци са получили българско гражданство от 1 януари до 1 декември 2014 г., показва справка на правосъдното министерство. Именно към правосъдното министерство е Съветът по българско гражданство, който разглежда молбите за издаване на наши паспорти.

От получилите български паспорт 5527 граждани, най-голям е делът на македонците – 1721. 1092 са от молдовски произход, 899 от украински, 261 от руски. От началото на годината и 21 лица от сирийски произход са получили български паспорт.

От данните на Министерството на правосъдието става ясно още, че вече има тенденция по-трудно чужденците да доказват български произход и да получават наш паспорт. Това важи в най-голяма степен за македонците, които получават български паспорти, за да могат да пътуват без визи в страните-членки на Европейския съюз.

Българският паспорт се нарежда сред „най-мощните“ в света, това показа класация на Консултантска финансова фирма Arton Capital. Компанията създаде индекс от паспорти, който позволява на читатели по цял свят да видят къде се нарежда тяхната държава.

Главен критерии на класацията е колко лесно гражданите на различните държави могат да пътуват в различни краища на света само с паспорт, без визи или допълнителни документи. Държавата ни се нарежда на 15-то място, заедно с Лихтенщайн. Българите могат да пътуват в 131 страни без виза или допълнителни документи, показва световният класация. Северната ни съседка Румъния се нареждана 17 с достъп до 128 страни по света.

Класацията поставя паспортите на САЩ и Великобритания на първо място. Те дават достъп до 147 страни без виза. Франция, Южна Корея и Германия са на второ място, с достъп до 145 страни, следвани от Италия и Швеция. Дания, Сингапур, Финландия, Япония, Люксембург и Холандия се нареждат на четвърто място, а Швейцария е пета.

Най-малко желаните паспорти според тази класация са от Соломоновите острови, Мианмар, Южен Судан, Сао Томе и Принсипи и палестинските територии. Те се нареждат в 80-то място и дават достъп до само 20 страни без предварителна виза.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии