14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Днес е… 2 Май

Чудовището НесиПървият работен ден след дълга почивка е най-трудният. Минава бавно, разсеяни сме, мислите ни са другаде. Да не говорим, когато този ден е слънчева майска сряда като днешната. Но не се отпускайте, не забравяйте, че днес е последният ден за подаване на Данъчна декларация, ако все още не сте приключили с тези задължения. Не искаме да ви гонят мрачни данъчни в дълги шлифери, нали?

 

Но да се върнем на нашите си теми. На днешната дата, на 2 Май 1933 г. за пръв път се докладва, че е забелязано чудовището от Лох Нес. Оттогава учени, туристи и ентусиасти търчат към шотландското езеро, с надеждата да зърнат грамадното чудовище. Лох Нес е ледников воден басейн (образувал се е при стопяването на огромен леден блок) с огромна дълбочина, напълно достатъчна да побере Неси, откакъвто и животински вид да е то. Самото чудовище пък смятат за вид земноводен динозавър. А на мен пък, на повечето снимки си ми изглежда съвсем симпатично и добричко чудовище

 

Хари ПотърОтново на 2 Май, Тенеси Уилямс получава Пулицър за книгата си „Котка на горещ, ламаринен покрив“. Но да се върнем към днешни дни. В бестселъра Хари Потър, последната битка, в която Лорд Ворлдеморт е победен, се провежда на 2 Май. Интересна е играта между реалност и фикция. По време на Втората световна война Берлин пада победен на… 2 Май 1945 г. И това май съвсем не е единственото историческо събитие, използвано от Роулинг.

 

Според днешния календар, това е и датата, която отбелязва началото на Априлското възтание. То избухва преджевременно, не успява да „спее“ участниците си, не успява да ги подготви. Но, въпреки че българите не постигат нищо във военен план, те успяват да привлекат вниманието на Европа. Вече навсякъде се знае, че е време Османската империя да падне и да освободи чуждите народи от влиянието си. 

 

Ииии, да не забравим рождениците! Днес празнуват Тончо Токмакчиев, Дейвид Бекъм, Дуейн Скалата Джонсън, както и Донатела Версаче – кралицата на модната къща. Освен това, днес празнуват и всички Борисовци, Борислави и Боряни. На този ден е починал княз Борис І, дал на българите християнската вяра, и заради това си дело – канонизиран. На именниците – честито! Но най-вече, поздрави на нашата си Боряна – част от екипа на Сложно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии