23.8 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Днес е… 13 Май

Слънчева майска неделя! Чак да се почуди човек, как този спокоен ден може да има толкова бурна история.

 

Папа Йоан Павел ІІ

През 1888 г. Бразилия става последната страна в западното полукълбо, която отменя робството. През вековете на търговия с роби, Бразилия е един от най-големите „снабдители“ на цветнокожа прислуга. Това обаче, се променя с подписването на „Златния закон„. С него принцеса Изабела (регент във времето на отсъствие на баща си) забранява експлоатирането на роби. Днес, по този повод, в Бразилия е Денят на мулата

 

Около век по-късно, през 1981 г., папа Йоан Павел ІІ е прострелян тежко от Мехмед Али Агджа. Събитието е известно като „Атентата“. За щастие, главата на Римокатолическата църква преживява нападението и се възстановява (което вярващите определят като Божия закрила). Агджа е помилван по молба на папата, а самият нападател посочва група съучастници, сред които, както знаем и няколко българи. Никой друг не е осъден. А папа Йоан Павел ІІ прави официално посещение в България, за да покаже своето убеждение, че „българска следа“ в Атентата няма. 

 

Димитър БербатовНа 13 Май са учредени и Военовъздушните сили на Великобритания. Отново на тази дата стартира и първата обиколка Формула 1. И то преди цеееели 62 г. Представяте ли си булитите по това време?!

 

У нас пък, на 13 май 2010 г. Димитър Бербатов се отказва да играе в националния отбор. Бербо залага на клубната си игра (още известна като пейкостой, според някои критици) и заявява, че „е време да позволи на по-младите играчи в Националния да излязат от сянката му“. Пък и имал проблеми с коляното и трябвало да се пази за Манчестър Юнайтед. 

 

Хубава и слънчева неделя от Сложно!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии