21.1 C
Бургас
неделя, декември 3, 2023

Днес е… 6 Май

св ГеоргиЧестит да ни е един от най-зелените празници – Гергьовден! Сигурно вече сте си избрали най-рошавото агне и сте го хвърлили в печката, за това нека си припомним какво празнуваме днес. Св. Георги бил войник и пълководец. Легендата разказва как убил Змея със своето копие. Но ние никъде не видяхме змей, нито хала, нито ламя… само езичество, мрак и безверие. Защото св. Георги е убит именно, защото защитава и рапространява християнската вяра. На всички, които носят името му – бъдете смели и по-малко змейове да срещате!

ВерсайНа 6 Май празнуват и французите. Ето, например, на този ден е открита за посетители Айфеловата кула (както вече си говорихме, тя е част от Световното изложение). На същата дата председателстват и главите на Франция и Англия по откриването на Тунела под протока Ла Манш през 1994 г. Освен това, отново на 6 Май, но по-назад в историята, през 1682 г. Луи XIV премества двора си в двореца Версай, отвратен от Париж и градския живот. Историята на палата е доста интересна. Бащата на Луи XIV случайно гостувал на благородник в провинцията, по повод ловна екскурзия. Толкова много го впечатлила областта, че по кралски решил да си откупи къщата и да я превърне в кралска резиденция. Селската къща (която все пак била благородническа и не съвсем малка и невзрачна) остава само сърцето на двореца, след като баща и син, по време на царуванията си, я разширяват и разгръщат. Но пък днес Версай е един от най-бляскавите и внушителни дворци в Европа.

Принцеса МаргаретКато заговорихме за кралски особи. На този ден, през 1960 г. принцеса Маргарет се жени за Антъни Армстронг-Джоунс. Покойната сестра на кралица Елизабет II била доста дива дама. Малко след смъртта на баща си, Маргарет се влюбва в по-възрастен и, о, небеса!, разведен войник. Нито църквата, нито кралското семейство, обаче, одобрява този съюз. Става дума за принцеса, все пак. Стига се до там, че на влюбените им е отказано да бъдат венчани. Тогава принцесата решава да се откаже от своя войник и приема, сигурно по-изгодната партия – фотографа Антъни Джоунс. Но бракът им така и не става щастлив и 18 години по-късно те се развеждат. Тяхната сватба, обаче, остава в историята като първата Кралска сватба, излъчена по телевизията.


 Да не забравим да кажем, че днес е и Световният ден без диети! Така че, отдайте се на глезотийки по кралски и хубав празник!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии