24.3 C
Бургас
петък, юни 14, 2024

Днес е… 17 Юли

Ако се разровим из историята, ще открием, че днешният ден е празник за рожденици, именници, кралски семейства и кино маняци. Но нека не избързваме, а разгледаме поводите за купон по-внимателно.

 

Камила1917 г. маркира особено интересно събитие в Британската история. Първата световна война е оставила отпечатък върху европейските настроения и Монархията трябва да вземе важни решения. Едно от тях е да се вслуша в антигерманските настроения и да се освободи от всичко, което може да и навреди. В това число и… името си. Въпреки че членовете на кралското семейство не използват много много фамилията си… като Мадона и Принс, и те си я имат. Но до 17 Юли 1917 г. тя е Сакс-кобург-гота – не много приятно името ти да е с немски произход, имайки предвид пораженията от І св. в. Джордж V намира начин да се измъкне като обявява, че цялото кралско семейство и неговите наследници ще приемат името на замъка си – Уиндзор.

 

А като се заприказвахме за Британските монарси, днес рожден ден празнува Камила – херцогинята на Корнуол. Въпреки дългогодишните скандали, свързани с любовната и връзка с, първо сгодения, а после женения, принц Чарлз, Камила все повече набира точки като принцеса на Великобритания. Но, така и отказва да използва тази си титла, вероятно в знак на уважение към първата съпруга на мъжа си – принцеса Даяна. Освен Камила, днес тортичка ще похапнат и Доналд Съдерланд, спасителят на плажа Дейвид Хасълхоф и Ангела Меркел.

 

ДиснилендВ по-скорошната история, датата 17 Юли свързваме с първия увеселителен парк Дисниленд в света – неговото тържествено откриване в Калифорния. „Дисниленд е творба на любовта. Ние не започнахме да работим по Дисниленд с идеята да печелим пари”. – казва Уолтър Дисни. Идеята за увеселителния парк първоначално е именно удоволствието от това да се забавляваш със и като децата си. Един приказен свят без ограничения, в който героите, които светът най-много обича и цени, са достъпни. Какво по-хубаво и по детски жизнерадостно от това да поседнеш с Пепеляшка и да пиете чай. Или по една бира, ако предпочитате…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии