11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Днес е… 5 Юни

Хвърчила

Науката днес достига до гразниозни знания за микроскопичния свят. Но човекът не винаги е знаел толкова много за природата. Облаците са били божествени карети, а светкавиците гневни наказания. Само че, Бенджамин Франклин променя науката като доказва електрическата същност на светкавицата. Той прави това с… хвърчило. Той достига до идеята да използва него, за да елиминира риска да бъде ударен от гръмотевицата. Експериментът му се смята за един от най-добрите в областта на физиката. Франклин го провежда на… 5 Юни 1752 г.

 

Ориент експресПо-късно, на днешната дата от Париж за Виена тръгва Ориент Експрес. Влакът напуска перона за пръв път на 5 Юни  1883 г и е един от най-луксозните влакове за времето си. Името Ориент Експрес получава официално през 1891 г. Самият влак пък става сцена на не една и две книги. Граф Дракула пътува с него, а Агата Кристи праща своя белгийски детектив – Еркюл Поаро на пътешествие, където ще се сблъска с цял вагон убийци в книгата „Убиство на Ориент Експрес“.

 

Днес отбелязваме и Деня на околната среда. ООН започва ежегодното му отбелязване през 1972 г. като всяка следваща привлича вниманието на обществото към различни проблеми и проекти. Тази година темата е „Зелена икономика“ или екологичния начин да въртиш бизнеса си. Естествени енергийни ресурси, „позеленели“ сгради и офис съображения и еко политика са начините, по които компаниите могат да се присъединят към ООН в тази инициатива.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии