11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Днес е… 11 Май

БиблиотекарятЕзикът. Той ни е най-скъп. Носи любовта на майката, знанието на стареца, мъдростта на прадедите и гордостта на народа. Днес, приятели на Сложно.ком, празнуваме Деня на св св Кирил и Методи – създателите на славянската азбука. Историята на труда им я знаем от ранна детска възраст. За това, ще си кажем, по повод празника, уважавайте буквичките ни! Те са изстрадани и скъпи, те са си наши и обичани!

 

По повод деня на Светите братя, днес професионален празник имат и библиотекарите. Ама не като Ноа Уайли от холивудската продукция. Средностатистическият библиотекар не се бори със свърестественото в търсене на артефакти от рода на Меча Екскалибур, който си пада побойник, или пък свещения Граал. (това не беше ли в друг филм…) За сметка на това, „Пазителите на книгите“ винаги могат да ви изненадат с интересно четиво. Честит да им е празникът!

 

 

Салвадор ДалиСпоред чичко Гугъл, днес е и Световен ден на Молитвата. Освен това, днес е и официалният празник на град Ловеч. Рожден ден пък празнуват Летисия Каста и Георги Младенов.

 

На 11 Май е роден и Салвадор Дали – един от най-ексцентричните, но и уважавани, сюрреалисти. Дали сякаш се ражда с изобразителното изкуство. Художникът учи в Академията по изящни изкуства в Мадрид, но е най-вече повлиян от Пикасо и Миро, с които се среща през 1926 г. За него са създадени множество филми, а самият той издава книгата „Неописуемите признания на Салвадор Дали“. Известен е още и с работата си с Дисни, илюстрациите си в Дон Кихот, например, както и с декорите на „Омагьосан“ (филм на Хичкок).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии