22.1 C
Бургас
неделя, юни 23, 2024

Днес е… 8 Март

8 МартВсяка една дама, която се гордее с това, че е жена, която не скрива своя потенциал, която е смела, вдъхновена и вдъхновяваща, днес може да отдъхне, да си налее чаша вино и да се почувства празнично. Разбира се, не сме жени само веднъж в годината, но определено трябва да се замисляме какво означава това, ако сме заети през останалото време, то поне на 8 март.

 

Международният ден на жената води началото си от социалистическите идеали. Но до голяма степен може да се свърже и с антидискриминационните политики. Денят трябва да отбелязва постиженията на жените и тяхното равноправно положение в обществото, техния дух и потенциал за действие.

 

Независимо дали усещате деня като празничен, знайте, че на осми март се посреща денят на жената в страните от източна Европа, но и в Камерун, Армения, Монголия, Полша, Бразилия, Португалия и др. Това никак не е ограничен соц повод, а признат от ООН празник. Португалците празнуват като си организират женски партита, други пък с жестовете на мъжете към заобикалящите ги жени, а трети свързват 8 март с майката. Но това няма никакво значение, ако се чувствате празнично – празнувайте.

 

По другите краища на света 8 март е ден на младежта (Замбия), на султана (Малайзия), на революцията (Сирия). Съвсем извън темата, 8 март е и Световен ден на бъбрека. Може би пък 8 март носи посланието на живота и свободата. Кой знае… усмихвайте се и зарадвайте някого. Ще ви се върне!

 

Тази година е и малко по-различна, защото празникът съвпада и с християнския Тодоровден – първата събота от Великите пости.

Според религиозната култура, половин век след смъртта на св. Теодор, император Юлиян Отстъпник продължава да желае връщането на езичеството. Императорът решава да се подиграе с традициите на религията като накара християните да нарушат Великия пост.

Планът му е тайно да бъде посипана постната храна на пазара с кръв от жервени животни – така, без дори да знаят, вярващите ще нарушат поста си и ще бъдат обявени за езичници.

Градоначалникът на Цариград осъществява това, но Бог праща на Архиепископът видение – св. Теодор му се явява и му поръчва да предупреди хората. Така Юлиян Отстъпник пропада в замисляното си злодеяние и на пазара се връща неосквернена храна.

Кошия

Друг обред, свързан с Тодоровден, е почитането на конете, които в нашата култура са били винаги ценност. Месят се хлебчета с формата на подкови за здраве и се раздават от домакините, като се имитират движенията на конете. Освен това се организират и надбягвания, известни като „кушия„, чиято цел е да се провери здравето и издръжливостта на животните.

Празникът е свързан и с младите невести и тяхното плодородие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Препоръчани статии

Бъди свързан

1,829Феноветекато
67последователиследвам
116абонатиабонирам
- Присъедини се -

Последни статии